15.1 °C

Namen voor drie eilandjes in De Leijen

vr 08 december 2006 17.43 uur

ROTTEVALLE - Vrijdag zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst de namen van de drie nieuwe betreedbare eilandjes in De Leijen bekendgemaakt : De Rôt, Reitsma's pôlle en De Baalder. De namen zijn bedacht door mevrouw Van der Meer, de heer Boersma, mevrouw Jansma-Reitsma en de heer Haarsma. Zij reageerden op een uitgeschreven prijsvraag om namen te bedenken. De prijswinnaars ontvingen hun prijs, een boek over de Friese landschappen, uit handen van gedeputeerde Bijman van de provincie Fryslân.

De bijeenkomst betekende ook de afsluiting van het NOLIMP project De Leijen. Dit project is bedoeld om de waterkwaliteit van het meer te verbeteren. De afgelopen drie jaar is het meer De Leijen flink op geknapt. De provincie heeft twee miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de recreatieve en ecologische waarden van het meer. Zo zijn vaargeulen uitgebaggerd, waarmee de historische vaarverbinding in de driehoek Opeinde, Rottevalle en Eastermar in ere is hersteld.

Verder zijn 250 meter aanlegvoorzieningen, 120 meter aanlegsteiger en 22 ligplaatsen gemaakt. Ook zijn er 11 nieuwe eilandjes aangelegd, waarvan de drie betreedbare nu een naam hebben gekregen. In totaal hebben 33 mensen namen ingestuurd naar aanleiding van de prijsvraag.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

zaterdag 24 september

Fruitdag bij de Spitkeet