7,1 °C

Proef hondenpoepbak in Opsterland

di 26 september 2006 12.26 uur

LIPPENHUIZEN - "Je dorpsgenoten opzadelen met hondenpoep, dat doe je niet!" Met deze leus gaat de gemeente Opsterland een experiment doen met hondenpoepbakken in Lippenhuizen en Tijnje.

Een aantal Plaatselijke Belangen heeft aan de gemeente gevraagd om hondenpoepbakken te plaatsen in hun dorp. Hondenpoep is voor veel inwoners van onze gemeente een bron van ergernis. Bovendien kan contact met hondenpoep risico’s voor de gezondheid met zich mee brengen.

Volgens onze APV moet het baasje verhoeden dat z’n viervoeter zich van zijn uitwerpselen ontdoet op voetpaden en kinderspeelplaatsen. Los daarvan: de overlast is natuurlijk bij iedereen bekend. Reden genoeg dus om iets aan dat probleem te doen. Burgers en gemeente samen zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van Opsterland. Daarbij hoort ook het verwijderen van hondenpoep.

Opsterland heeft om te beginnen gekozen voor een experiment met een nieuwe aanpak, de hondenpoepbak, in de dorpen Tijnje en Lippenhuizen. De hondenpoepbak is ontwikkeld in samenwerking met hondenbezitters. Op de foto ziet u de voorziening afgebeeld. De hondenbezitter trekt een milieuvriendelijk zakje uit de voorkant van de bak en gebruikt die vervolgens als een soort handschoen om de uitwerpselen op te rapen. Het geheel wordt daarna boven in de hondenpoepbak gedeponeerd.

Het gemeentebedrijf zorgt voor het legen van de bakken. Het experiment zal één jaar duren en gehouden worden in Tijnje en Lippenhuizen.Voor het juiste begrip: die keuze is niet gemaakt op grond van het gedrag van de hondenbezitters in die beide dorpen. Er is gezocht naar twee kleinere dorpen, waar de resultaten na het proefjaar zonder veel moeite kunnen worden gemeten.

Hondenbezitters en andere inwoners uit beide dorpen zullen hun hopelijk positieve ervaringen delen met inwoners elders in Europa: Een medewerker van het Gemeentebedrijf trof de voorziening tot haar genoegen aan tijdens de vakantie op Mallorca.

 

Regionaal nieuws

vandaag, 15.21 uur

Herfstkermis in Drachten

7,1 °C
14 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.