3,7 °C

© ProFlash Fotografie Drachten |  De brand... en de dag erna. Veel schade, waaronder gesmolten lampen

Bijna 30 man opgepakt na vandalisme

vr 07 april 2006 13.41 uur

OPEINDE - De politie heeft met de aanhouding van 27 verdachten tussen de 14 en 19 jaar een onderzoek naar vandalisme en brandstichting in Opeinde afgerond. Voor 30.000 euro schade werd er in de Oudejaarsnacht aangericht door het hoofdzakelijk in brand steken van een caravan op de brug in het dorp. De schade die hierdoor ontstond, zal op de ouders van de jeugdigde verdachten worden verhaald.

Kort voor 24.00 uur werd op de brug in de Hegewei de caravan in de hens gezet. De afgeschreven schaftkeet, gevuld met tractorbanden, sloophout en twee olievaten met mogelijk 200 liter afgewerkte olie, zorgde voor flinke steekvlammen. Volgens getuigen moest het publiek tientallen meters achteruit vanwege de intense hitte. Door de brand werd het wegdek van de brug beschadigd. De schade aan de weg is circa 25.000 euro.

De politie heeft 27 jongeren, allen uit de omgeving van Opeinde en Nijega, verhoord op verdenking van openlijke geweldpleging. De mate waarin ze hebben deelgenomen aan de geweldpleging varieert. Sommigen waren slechts betrokken bij het verzamelen van de keet en brandbaar materiaal. Anderen hebben de keet op de weg geduwd.

Ook tegen twee ouderen is proces-verbaal opgemaakt. Een 50-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid omdat hij de jongeren de caravan leverde. Een 20-jarige man wordt ervan verdacht de olie te hebben geleverd. Alle verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Vier van hen zijn in verzekering gesteld geweest. De laatste verdachte is vrijdag 7 april verhoord.

De provincie Fryslân heeft aangifte gedaan van de vernieling van de brug en de gemeente Smallingerland deed aangifte van vervuiling van de berm. Een deel van de olie liep via de brug door de berm. De gemeente is de eigenaar van de vervuilde berm en deze schade werd vastgesteld op 4000 euro.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado