Logo
Zoeken
Zoeken
3.6 °C

© Derk Schoonhoven |  Diapresentatie van gevonden objecten. Tijdens de persconferentie werden er geen gevonden zaken getoond....

Nederzetting gevonden bij Oostrum

ma 06 februari 2006 12.26 uur

DOKKUM - In de terp waarop het Friese dorpje Oostrum is gebouwd, zijn resten van een nederzetting uit de zogenaamde Trechterbekercultuur gevonden. De via archeologisch onderzoek gevonden nederzetting dateert van 3400 tot 2850 voor Christus. Dat heeft de gemeente Dongeradeel maandag in het stadhuis te Dokkum bekendgemaakt. In de laatste week van januari werden onder de terp, op een zandrug resten aangetroffen van de nederzetting.

De vondst bestaat uit honderden scherven aardewerk, versleten vuurstenen, stenen werktuigen en afval van de bewerking van vuurstenen. Volgens de gemeente zijn de vondsten bijzonder omdat er weinig kennis is over de woonplaatsen van Trechterbekercultuur. Deze kennen we vooral door hun begraafplaatsen, de hunebedden, waarvan in de provincie Drenthe nog een flink aantal te vinden zijn. Slechts op enkele locaties in Friesland zijn vondsten gedaan die met de Trechterbekercultuur in verband kunnen worden gebracht.

Trechterbekercultuur
De Trechterbekercultuuris een verzamelnaam voor een groot aantal verwante gemeenschappen uit de Nieuwe Steentijd, levend in zuidelijk Scandinavië en het noorden van het Europese vasteland, van Nederland tot in de Oekraïne. De gemeenschappen ontlenen hun naam aan de trechterbekers waar iedereen in het gebied uit dronk.

Het ziet er naar uit dat de Friese kuststreek destijds een aantrekkelijk woongebied was. De verwachting is dat er in de ondergrond nog een schat aan gegevens aanwezig is over deze prehistorische bewoners van Friesland.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....