FIKJESTOKER BROEKSTERWâLD WAS ONDER INVLOED
donderdag 09 oktober 2014 Leeuwarden
 

In augustus vorig jaar stookte een inwoner van Broeksterwâld (33) tot twee keer toe een vuurtje bij zijn woning. En dat was niet zonder gevaar. De man had op het terras dicht bij zijn woning een kampvuur gemaakt van plankjes en schrootjes. Toen hij even het huis in ging, vatte de rieten stoel waar hij even eerder op zat vlam. Met als gevolg een behoorlijke steekvlam waardoor de regenpijp en zelfs het isolatiemateriaal van het dak van de berging werd aangetast. De Broeksterwâldster bluste de brand zelf. De politie kwam tot de conclusie dat de woning van de man en de huizen van de buren wel degelijk gevaar hadden gelopen.

Het was niet het enige incident waar de Broeksterwâldster bij betrokken was geweest en waar vuur aan te pas kwam. Volgens de buren had de man na het eerste voorval ook nog een oude kast in zijn achtertuin opgefikt. Dit keer had hij het een stuk verder van de woning gedaan. De eerste brand was ernstig genoeg voor justitie om de Broeksterwâldster een dagvaarding te sturen. De man hoorde donderdag een werkstraf van 240 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk tegen zich eisen. De brandstichting was niet het enige, eind 2012 had hij een buurman mishandeld.

Het was in een periode waarin hij veel dronk, zei de verdachte. Hij heeft meerdere veroordelingen achter zijn naam staan, onder andere voor diefstal en mishandeling. Inmiddels is zijn leven in rustiger vaarwater terechtgekomen. De drank was de belangrijkste drijfveer achter zijn uitspattingen. Tegen de rechtbank zei hij dat hij inmiddels 14 maanden droog staat. De officier van justitie wil dat dat zo blijft. Naast de werkstraf eiste zij dat de Broeksterwâldster zich verplicht laat behandelen. De brandschade heeft de man zelf hersteld. De rechtbank doet op 23 oktober uitspraak.