Account
Logo
Zoeken
12.7 °C
Volle bak bij raadsvergadering in Burgum
De vrijwel voltallige CDA fractie overlegt tusentijds over een van de agendapunten. V.l.n.r. Gelbrig Hoekstra, Lamina Westerdijk, Jasper Agema, Brant Knossen en Eelke Hoekstra.

Volle bak bij raadsvergadering in Burgum

vr 27 mei 2016, 12.19 uur

BURGUM - Het was weer eens ouderwets vol op de publieke tribune donderdagavond tijdens de maandelijkse raadsvergadering van de gemeente Tytsjerksteradiel. Dat had alles te maken met enkele punten op de volle agenda, met name de zondagsopening van de winkels en de discussie over ‘bernefoarsjennings’, zeg maar het onderwijs en de kinderopvang. Het eerste punt werd door velen, ook niet direct belanghebbenden, met de nodige interesse gevolgd, zeker ook gezien het feit dat de gemeente Smallingerland, lees: Drachten, eerder al had besloten die zondagsopening niet toe te staan. Een grote plaats als Drachten, hoe is het mogelijk, maar daar werd er een puur politiek gevecht van gemaakt, waar men in Tytsjerksteradiel had gekozen om te discussiëren op basis van feiten en meningen.

Herdenking
Burgemeester Eric ter Keurs nam zoals gebruikelijk het woord, maar deze keer deed hij dat van achter het spreekgestoelte om oud-burgemeester Jaap Mulder gedenken, hij overleed eerder dit jaar. Hij deed dat ten overstaan van de raad en een aantal speciale gasten, waaronder de naaste familie van de heer Mulder. Hij noemde Jaap Mulder in zijn hoedanigheid van burgemeester ‘een bindende en enthousiaste factor’ in het gemeentebestuur en bovendien een ‘opvallend betrokken boegbeeld’. “Hij wist wat hij wilde, maar tegelijkertijd bleef hij altijd de leraar die hij was”, aldus de heer Ter Keurs, "Jaap Mulder was doeltreffend creatief en zijn vrouw Geeske steunde hem daarbij. Hij verbond mensen en hij was joviaal en loyaal, hij vond tijd voor anderen, de erepenning die hij kreeg bij zijn afscheid was terecht."

Vragen
De vergadering begon zoals gebruikelijk met een aantal vragen van raadsleden aan het college, in casu de betreffende wethouders. Margot Erkelens (PvdA) en Dirk van der Wal (GrienLinks) vroegen aandacht voor de verlening van huishoudelijke hulp, waarbij ze zich afvroegen of het criterium ‘schoon en leefbaar huis’ wel te handhaven was.

Piet Reitsma had een vraag over de geluidsoverlast bij de aanleg van de Centrale As, een gedeelte van de weg wordt hoger aangelegd dan de oospronkelijk de bedoeling was. Wethouder Houkje Rijpstra: “Wy sitte der bovenop, wy hâlde jim op ‘e hichte, de omwenjenden hawwe dêr rjocht op.” Brigitta Scheepsma vroeg nogmaals aandacht voor het PsyFi festival in de Groene Ster, ze vroeg zich met name af of er in dezen overleg met Leeuwarden is of is geweest. Ze kreeg steun van Douwe Hooijenga van de CU die zei ‘klapperjende earen’ te hebben. Houkje Rijpstra meldde in haar beantwoording dat er geen oeverleg is geweest, maar ze zei wel een mening te hebben waar het de gevolgen van de inwoners van deze gemeente betreft: “Dêr binne goede ôfspraken oer.”

Onderwijs
Ander belangrijk punt op de agenda waar dan ook stevig over werd gedicussieerd, betrof het onderwijs, in gemeentetaal ‘de bernefoarsjennings en de sprieding dêrfan’. En dan gaat het heden ten dage met name over samenwerking en fusies, al of niet ‘uit nood geboren’. Jantsje van der Veen (CU) opende het bal over deze materie met het verhaal over de ‘stien yn de soppanne’, een variant op de bekende story over ‘de sopheks’. ‘Der is allinne mar in stien, en elke kear komme de minsken met nije yngrediënten: wetter, griente, baltsjes ensafuorthinne.’

Een ‘berneferhaal’, maar als metafoor prima toepasbaar op het dagelijkse leven. Zij noemde de rol van de gemeente in de onderwijsdiscussie dezelfde als die van de steen. Mevr. Van der Veen: “Wat is der noadich, wat mei net ûntbrekke. De boargers binne de smaakmakkers, de gemeente moat ôfwachtsje wat foar sop as it wurdt.” Wijbe Postma: “Soks sil lekker sop opleverje kinne, dy ynterne petearen kinne hiel goede foarsjennings opleverje, mar wy moatte wol alle partijen meinimme. Wy fine dat de kwaliteit fan it ûnderwiis liedend wêze moat. It moat fan ûnderop komme, twang is net goed, de rol fan de gemeente is dy fan ferbiner, net dy fan regisseur. Wettelik besjoen hat de gemeente gjin foech yn dizzen.” Sipke van der Meulen (PvdA), had het over heel andere stenen, de gebouwen dus. Lolkje Efdé (VVD) vond dat het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. “De samenwerking gaat goed, maar niet overal. Ze noemde als voorbeeld de Trynwâlden waar sommige mr’s en schoolbesturen als remmende factoren fungeren. Die besturen moeten over hun eigen schaduw heen durven te stappen.

Er is werk aan de winkel.” Gelbrig Hoekstra (CDA) pleitte voor een doorgaande lijn: “It wiene en binne pittige petearen, mar wol hiel konstruktyf. Hoe no fjirder? Wy moatte mei elkoar oparbeidzje, de skoalle yn it doarp, it doarp yn de skoalle. Dat is in mienskiplike útdaging, mar der moat romte bliuwe foar de eigen identiteit, de âlders binne oan set.” Wethouder Doeke Fokkema, hij heeft onderwijs in zijn portefeuille, betoogde dat dit rapport dat en nu ligt, maar een tussenstap is: ”It hâldt hjir foar de gemeente net mei op.” Hij ging nog even in discussie met Sipke van der Meulen (PvdA) die zich gestoord had aan een opmerking, niet van de wethouder overigens, over dat er alleen een samenwerking zou moeten ontstaan ‘als er een duidelijke noodzaak is’, anders hoeft het niet. Beide heren werden het niet eens, hun interpretatie en beleving van de gewraakte zinsnede verschilde totaal. Maar het feit dat de raad ruimschoots de tijd nam voor dit onderwerp gaf wel aan dat er enerzijds veel belangstelling voor is, maar ook dat er wel degelijk zorgen bestaan over het onderwijs en de kinderopvang.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto





kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum