Account
Logo
Zoeken
17.4 °C

Holwerder (24) pleegt ontucht met buurmeisje

di 6 oktober 2015, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Moet je iemand vervolgen voor ontucht terwijl het slachtoffer (en ook haar moeder) uitdrukkelijk hebben gevraagd om dat niet te doen? Het antwoord is ja, want, hoewel het tegen de wil van zijn dochter en zijn vrouw was, had de vader van het slachtoffer wel degelijk aangifte gedaan tegen een 24-jarige inwoner van Holwerd. Die had vanaf begin september 2013 ongeveer een half jaar lang seksafspraakjes gehad met zijn twaalfjarige buurmeisje.

Het was begonnen met seksueel getinte Whatsappjes, later kwam het tot seksuele handelingen over en weer. Meestal was dat bij de verdachte in de slaapkamer, maar het was ook een keer in het bos en in de slaapkamer van het meisje gebeurd. Via die app-berichten -op de telefoon van het meisje- was het ook uitgekomen. De vader ging met haar naar de politie, waar ze haar verhaal deed. Ze benadrukte dat ze niet was gedwongen en dat ze niet wilde niet dat de verdachte in de problemen zou komen. Haar moeder dacht er net zo over, zij redeneerde dat het toch al was gebeurd.

De vader zette de aangifte door en dat kon de Holwerder zich wel indenken. 'Het is wel terecht', zei hij daarover. Hij was niet verliefd geweest en het buurmeisje ook niet, het contact was eigenlijk puur op de seks gericht. Daarin zat meteen ook iets berekenends, vond officier van justitie Petra van der Vliet. De Holwerder was eigenlijk verliefd op het oudere zusje van het buurmeisje. Omdat hij verwachtte dat de zus wel iets tegen haar ouders zou zeggen, probeerde hij niet iets bij haar. Achteraf vond hij het 'verschrikkelijk' wat hij had gedaan.

De reclassering is er niet helemaal gerust op dat de Holwerder niet op (te) jonge meisjes valt. Dat zou eigenlijk beter onderzocht moeten worden. De Holwerder had verklaard dat hij 'nu niet meer' op jonge meisjes valt. In dit soort (zeden)zaken telt in principe het taakstrafverbod: de officier zou eigenlijk een gevangenisstraf moeten eisen. Dat deed Van der Vliet niet. Omdat het meisje vrijwillig seksuele handelingen had gepleegd en ondergaan, was er volgens de officier geen sprake van een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Bovendien heeft de Holwerder aangegeven dat hij enorm berouwvol is en zijn er nadien geen nieuwe meldingen geweest van grensoverschrijdend gedrag van zijn kant. En hij had een blanco strafblad. Van der Vliet eiste wel meteen de hoogst mogelijke werkstraf en een forse voorwaardelijke celstraf. Zij eiste 240 uur dienstverlening en zes maanden cel voorwaardelijk. Verder zou de Holwerder reclasseringstoezicht moeten krijgen en zou hij zich verplicht moeten laten behandelen. De twee wonen inmiddels niet meer naast elkaar, het buurmeisje is verhuisd.
De Leeuwarder rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Eurovisie songfestival, wat ga jij doen?

Kijken!  
28.6%
Naar Leeuwarden! (viewing party)  
0%
Iets anders....  
71.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto




regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity




kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard