Account
Logo
Zoeken
13 °C

Solistenconcours in Feanwâlden

ma 16 februari 2009, 11.46 uur

FEANWALDEN - Zaterdag was de Mienskip in Veenwouden het "strijdtoneel" voor het jaarlijkse solistenconcours van de Federatie Zang- en Muziekverenigingen Dantumadeel. Om 9.30 werd van start gegaan met het solistenconcours. In totaal deden er 38 deelnemers, waaronder 5 duetten mee dit jaar. De vaak nog jeugdige solisten hadden duidelijk goed geoefend op hun muziekstukken.

Voor de meesten was het een prachtige maar tegelijkerheid erg spannende dag want op het moment dat je alleen voor de jury en de luisteraars staat moet het toch maar even gebeuren. Jan Hibma en Andries Kramer beoordeelden de deelnemers op verschillende onderdelen. De spanning was de hele dag dan ook duidelijk aanwezig in de Mienskip.

Het solistenconcours startte met de vocalisten. Naast solistes was er hierbij ook een groepsoptreden. De titelverdedigster van vorig jaar, Froukje van der Meer, werd dit jaar voorbij gezongen door Anna van der Meer. Tweede bij de zangers werd Nynke van der Veen.

Na de zangers werd het concours vervolgd met de blazers. Allereerst kwam de introductie-afdeling aan bod. De jonge deelnemers in deze afdeling deden voor het eerst aan het solistenconcours van de federatie Dantumadeel mee. Met 82 punten ging Marco Feddema (Ons Genoegen) er met de eerste prijs bij de introductie afdeling vandoor. Arjen Dijkstra (Harmonia) werd tweede met 81 punten.

’s Middags was het de beurt aan de slagwerkers en blazers in de categoriën: groepen, junioren en senioren. Ook hier was er een spannende strijd tussen de deelnemers, maar bovenal kon het publiek luisteren naar prachtige muziek en een verscheidenheid aan instrumenten. De blazers werden door dhr Bos of dhr Lyklema op de piano begeleid, maar een enkeling koos er voor om door muziek van een CD te worden begeleid.

De luisteraars werden geboeid en aangenaam verrast door de talenten in Dantumadeel. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Dantumadeel met Henk de Vries en Bote Jan Boorsma (Harmonia) over twee componisten in de dop te beschikken, zelf een muziekstuk op niveau 3 schrijven en dusdanig uitvoeren dat je er 83 punten mee haalt en dus de groepsprijs. Jelle Jitze Veenstra (Harmonia) behaalde bij de junioren de eerste prijs met 83 punten.

Bij de senioren bleken de deelnemers van Excelsior Veenwoudsterwal met kop en schouders boven de andere deelnemers uit te steken. Henk de Vries haalde 87 punten, Bouke Henstra bleek over stalen zenuwen te beschikken en haalde met zijn vertolking van Rhapsody for Euphonium maar liefst 90 punten, eerste prijs met lof.

Dantumadeel zal op het regionaal solistenconcours vertegenwoordigt worden door: Bouke Henstra, Henk de Vries, Jelle Jitze Veenstra en Jelmer de Wilde (als duo) en Bote Jan Boorsma.

Federatie festival

's Avonds was het de beurt aan de korpsen uit Dantumadeel om de strijd met elkaar aan te binden. Dit evenement vond plaats in de gereformeerde kerk te Veenwoudsterwal. Om het federatiefestival Dantumadeel aantrekkelijker te maken voor deelnemers en luisteraars was er dit jaar een wedstrijdelement ingebracht.

Alle bands verzorgden een optreden van 15-20 minuten waarbij een solistisch werk verplicht was, wat door de Andries de Haan beoordeeld werd. Ook ‘s avonds probeerde Bouke Henstra nog een keer een solisten prijs te halen met Excelsior Veenwoudsterwal, maar de vertolking van Donegal Bay van Paul Lovatt-Cooper leverde niet meer dan 85 punten op.

Winnaar van het solistische werk van het federatiefestival 2009 werd Soli Deo Gloria met soliste Anna de Vries op slagwerk in het stuk Music for Drums van Luc Gistels. De band behaalde hiermee 87 punten. Andries de Haan gaf in zijn toelichting op de beoordeling van de verenigingen ook nog eens aan dat spelen belangrijk is voor de muzikaliteit van de deelnemers, maar dat luisteren naar anderen net zo leerzaam kan zijn.

De bekers van de winnaars van het solistenconcours bij de junioren en senioren en van de korpsen werden uitgereikt door burgemeester Aalberts van de gemeente Dantumadeel. Hij gaf in zijn dankwoord ook aan erg genoten te hebben van een prachtige muziekavond en weer eens zelf gezien te hebben dat er ontzettend veel muziek in Dantumadeel zit. Zeker ook bij een jongere generatie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

Uitslaande brand verwoest drie schuurtjes

regionaal nieuws

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto

Wielrenner gewond na aanrijding met lesauto





regionaal nieuws

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity

Drachten viert Koningsdag tijdens Kingcity



kwijt / misdaad in je straat

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

Gevonden controle-paneel elektrische fiets in Burdaard

kwijt / misdaad in je straat

Bowie vermist in Burgum

Bowie vermist in Burgum