Account
Logo
Zoeken
15.9 °C

Inbreker bedreigde bewoners: 3,5 jaar cel

do 8 mei 2014, 14.00 uur

LEEUWARDEN - De 31-jarige Leeuwarder die in de nacht van 22 december vorig jaar een inbraak pleegde in een woning in Gytsjerk en vervolgens de bewoners bedreigde, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De officier van justitie eiste twee weken geleden 5 jaar. De straf viel lager uit omdat de rechtbank oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. De inbreker was midden in de nacht door een raam op de eerste verdieping bij de woning naar binnengegaan.

De bewoner werd wakker. In plaats van er vandoor te gaan nadat hij was ontdekt, zocht de inbreker de confrontatie. Hij tikte de bewoner met een bierflesje op het hoofd en vroeg om geld en sieraden. Hij had toen al twee doosjes met sieraden en een envelop met 2700 euro gestolen. De bewoonster kreeg een kapotgeslagen bierfles tegen de hals gedrukt. De Leeuwarder verliet de woning nadat de bewoonster hem vlooienspray in de ogen had gespoten. De inbreker is volgens de rechtbank op 'een zeer brute en onverschrokken wijze te werk gegaan'.

Hij heeft volgens de rechters 'een uiterst beangstigende en bedreigende situatie' voor de slachtoffers doen ontstaan. Ruim een week na de inbraak, op 3 januari, had de Leeuwarder bij de Spar in Dokkum een greep in de kassa gedaan. Dankzij een Burgernet-actie kon hij worden aangehouden. De man had gezegd dat hij de inbraak en de diefstal had gepleegd omdat hij geen andere oplossing zag om uit de financiële problemen te komen. Aan het gezin uit Tytsjerk moet hij een schadevergoeding van 1450 euro betalen. Een eerder door de rechter opgelegde voorwaardelijke celstraf van drie maanden moet hij alsnog uitzitten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fietser aangereden op rotonde in Drachten

Fietser aangereden op rotonde in Drachten



regionaal nieuws

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024