Account
Logo
Zoeken
4.2 °C

Inbreker Gytsjerk geeft gemeente de schuld

do 24 april 2014, 13.45 uur

LEEUWARDEN - Het moet een bijzonder angstige en bedreigende ervaring zijn geweest voor een echtpaar uit Gytsjerk, toen ze in de vroege uren van 22 december vorig jaar geconfronteerd werden met een inbreker. De man sloop rond op de slaapkamer van het echtpaar. De man des huizes werd wakker, hij dacht in eerste instantie dat zijn dochter aan het slaapwandelen was. De inbreker probeerde zich in de garage te verstoppen. Toen hij ontdekt werd pakte de man een bierflesje, waarmee hij de bewoner een paar keer op het hoofd tikte. De echtgenote was inmiddels ook naar beneden gekomen. Toen ze zag wat er aan de hand was, ging de vrouw op de trap zitten, om te voorkomen dat de inbreker weer naar boven zou lopen, waar de kinderen lagen te slapen.

De vrouw spoot de inbreker vlooienspray in de ogen. Als reactie sloeg de inbreker het bierflesje stuk op de trapleuning en drukte dat tegen de hals van de vrouw, waar het kapotte glas een bloedende wond veroorzaakte. De inbreker, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, moest zich donderdag voor de rechtbank verantwoorden. De officier van justitie eiste een celstraf van vijf jaar. De politie was de man op het spoor gekomen nadat hij op 3 januari bij de Spar in Dokkum een greep in de kassa had gedaan. Na een Burgernet actie werd hij opgepakt in een lijnbus. De Leeuwarder is veel vaker met Justitie in aanraking geweest. Hij heeft een strafblad dat 13 pagina's dik is en hij heeft eerder een gewelddadige beroving gepleegd.

In de woning in Gytsjerk was volgens hem lang niet zoveel gebeurd als de slachtoffers hadden verklaard. Zo zou hij de vrouw niet een kapot bierflesje tegen de hals hebben gedrukt en zou hij niet om meer geld en pinpassen hebben gevraagd. Ook zou hij niet gedreigd hebben de bewoners om het leven te brengen met de messen uit hun eigen keuken, zoals de slachtoffers hadden verklaard. De man had de woning uiteindelijk via de garage verlaten, nadat hij met de vlooienspray was bespoten. Hij was uit stelen gegaan omdat hij volgens eigen zeggen bij iemand een schuld van 6000 euro had. De gemeente was volgens hem de oorzaak dat hij continu krap bij kas zat. Omdat hij niet voldeed aan de regels kon hij geen uitkering krijgen. De man wilde niet de reclassering of een psycholoog praten.

Het was de slachtoffers opgevallen dat hij tijdens de confrontatie in de woning opvallend rustig bleef, alsof hij iets had gebruikt. Toen hij de vlooienspray in de ogen kreeg zou de man droog hebben opgemerkt dat 'dit spul' niet hielp. 'Je moet pepperspray gebruiken', had hij tegen de vrouw gezegd. De man had twee doosjes met sieraden gestolen en een envelop met 2700 euro. Hij beweerde dat hij alles aan zijn schuldeiser had gegeven. Het geld hadden de bewoners klaargelegd omdat ze op vakantie zouden gaan. De verzekering heeft slechts 1250 euro vergoed. De slachtoffers vorderen het restant, 1450 euro, van de inbreker. Smartengeld willen ze niet, ze willen absoluut niets meer met de man te maken hebben. De inbraak heeft een enorme impact op het gezin gehad. Daar kon de officier van justitie zich alles bij voorstellen. 'Op het moment dat je wordt overvallen in je eigen woning, dan voel je je daar niet meer thuis', aldus de officier.
De Leeuwarder rechtbank doet op 8 mei uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.5%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'