Grieks paasfeest in de Kompenije
Foto 1: Gotse Stienstra
Het is een hele klus om een paaslam klaar te maken. Het paaslam aan het spit rijgen is een heel karwei: het lam moet gevuld worden met oregano, olijfolie, zout en peper.U smeert ook de buitenkant van het paaslam in met een mix van olijfolie, zout, peper en oregano. Daarna moet u een goed vuurtje hebben, bij voorkeur in een diepe kuil in de grond. Daarin olijvenhout en druivenhout. Dat laat u net zolang branden tot het houtskool wordt. Tijdens het draaien van het paaslam, schuift u de houtskool naar beiden kanten, nooit pal onder het paaslam leggen, want dan verbrandt het vlees te snel. Na een uur of drie het paaslam te hebben gedraaid is het zover: het paasdiner kan beginnen. Dit is een feestelijke dag met vrolijke Griekse muziek, wijn, Griekse salades, dakos (hard brood met tomaten, uien oregano, peper, zout, feta en olijfolie er op) en vele andere gerechten. Het paasfeest gaat door tot ver in de avond.
Foto 2: Gotse Stienstra
Foto 3: Gotse Stienstra
Foto 4: Gotse Stienstra
Foto 5: Gotse Stienstra
Foto 6: Gotse Stienstra
Foto 7: Gotse Stienstra
Foto 8: Gotse Stienstra
Foto 9: Gotse Stienstra
Foto 10: Gotse Stienstra
Foto 11: Gotse Stienstra