Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
'Zorgcowboy' Aventura krijgt in Drachten deksel op de neus

'Zorgcowboy' Aventura krijgt in Drachten deksel op de neus

wo 4 december 2024, 16:11 regionaal

DRACHTEN - Een meerderheid van de gemeenteraad in Smallingerland is tegen de komst van 'zorgcowboy' Aventura op Het Zuid in Drachten. Initiatiefnemer en bestuurder Ron Booi lapt zoveel aan zijn laars dat de gemeenteraad het niet met hem aandurft.

Meerdere malen hield hij zich niet aan de afspraken of regels. Het jongste voorbeeld betreft het zonder toestemming graven in verontreinigde grond op het terrein van de boerderij, waarin de zorg voor twintig kwetsbare cliënten ondergebracht zou moeten worden.

Buurtbewoners zijn blij met het meerderheidsbesluit van de gemeenteraad. De protesten - inclusief het snerpende geluid van een schuurmachine in het gemeentehuis - tegen de komst van Aventura waren soms fel. Pogingen van de gemeente om de initiatiefnemer en zijn buren om tafel te krijgen, liepen op niets uit. Aventura-bestuurder Ron Booi maakte er in hun visie een potje van.

"Aventura heeft laten zien niet in staat te zijn om zich aan de regels te houden", betoogde VVD-raadslid Marco Molhoek, die samen met de SB- en ELP-fracties een amendement indiende, waarin hij om een integriteitsonderzoek naar Ron Booi vroeg. De meerderheid van de gemeenteraad vond dat iets te gortig. Ondanks dat VVD'er een rijtje pittige minpunten opsomde, stemden zeventien raadsleden tegen het amendement. Molhoek noemde onder andere het willens en wetens illegaal graven in verontreinigde grond, het illegaal kappen van bomen, terwijl omgevingsdienst Fumo werkzaamheden zonder vergunning stillegde.

Molhoek vertelde ook over de negatieve ervaringen van buurtbewoners met de inspraak, die nodig is om een verklaring van geen bezwaar voor de vestiging van de zorgboerderij te krijgen. Volgens hen gooide Aventura daar met de pet naar. "Het ondermijnt het vertrouwen", aldus Molhoek, die het integriteitsonderzoek ook wilde vanwege de groep van circa twintig kwetsbare cliënten, die dan onder de hoede van Aventura komen. "Zijn komst naar Het Zuid is risicovol."

In tegenstelling tot de VVD, SB en ELP plaatste het D66-raadslid Roy Postma vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van een mogelijk integriteitsonderzoek. "Ik twijfel of de standpunten standhouden bij de bestuursrechter", zei Roy Postma, die onder andere CDA'er Niels Jacobi als medestander kreeg. Volgens de indiener van de motie, Marco Molhoek, hebben juristen naar het amendement gekeken. ELP-raadslid Yntze de Vries was ook vol vertrouwen over de juridische afloop. "De gang naar de rechter durf ik wel aan."

Tegenstanders van het integriteitsonderzoek via de wet Bibob wezen op de willekeur, die kan ontstaan als een gemeenteraad bij een besluit over een locatie de achtergrond van een initiatiefnemer wil screenen. "Meningen over een initiatiefnemers doen er bij het aanwijzen van een locatie niet toe", vond Oeds van der Wijk van de ChristenUnie. Dennis Bekius van Smallingerlands Belang was het niet met hem eens: "We krijgen steeds meer verontrustende berichten. Voor Aventura staan alle seinen op rood."

Wethouder Robin Hartogh Heys vertelde naar aanleiding van alle ervaringen dat Aventurea op Het Zuid meer regels aan de bedrijfsvoering zou krijgen gekoppeld. Met een strakke vergunning kun je veel beter handhaven, aldus de wethouder. Voor zijn gevoel was de situatie in dat opzicht verbeterd en konm er wel een verklaring van geen bezwaar worden afgegeven. De meerderheid van de raadsleden vond van niet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws