Raadsleden struikelen met blinden over Laweiplein Drachten
DRACHTEN - De Internationale Dag van de Witte Stok heeft de ogen van de gemeenteraadsleden in Smallingerland geopend. De vrijwel blinde Nico Smits uit Heerenveen vroeg op die dinsdag 15 oktober 2024 samen met anderen aandacht voor het Laweiplein in Drachten, waar ze soms letterlijk niet uit de voeten komen.
Een trits aan hindernissen duikelde die dag op. Voor het CDA-raadslid Niels Jacobi was dat reden om - met steun van de PvdA fractie - vragen aan het college te stellen.
Het Laweiplein is volgens het shared space-principe aangelegd; daarbij letten weggebruikers op elkaar, maar de praktijk in Drachten is weerbarstig, constateerden de verschillende raadsfracties, niet alleen op het Laweiplein maar ook elders in de gemeente. Blindegeleidelijnen op het Laweiplein lopen alle kanten op, behalve de goede.
De zebrapaden - speciaal voor blinden en slechtzienden aangelegd - kunnen ze niet zien en zijn bovendien slecht bereikbaar. Speciale verhogingen leiden blinden en slechtzienden niet naar de oversteekplekken, maar naar de rotonde. Diezelfde verhogingen in het plein zijn ook riskant voor fietsers.
De verkeerssituatie op het Laweiplein lijkt zo abominabel dat "niemand nog vrijwillig over dat plein gaat", aldus D66-raadslid Roy Postma. Het collega-raadslid Dinie Mulder (SLS) drukte zich voorzichtig uit: "Het CDA en de PvdA stellen deze raadsvragen niet voor niks. Ik hoor dat mensen de shared space-plekken vermijden".
Verantwoordelijk wethouder Marie le Roy lepelde een algemeen verhaal op, waarmee de raadsleden niet uit de voeten konden. Ze vertelde dat bij de aanleg van het Laweiplein wel degelijk aan blinden en slechtzienden is gedacht. Algemeen geaccepteerde verkeerskundige richtlijnen zijn toegepast. "We monitoren en waar nodig passen we de situatie aan, maar dat doen we niet bij elke klacht."
Het bezoek van de groep blinden en slechtzienden op de Internationale Dag van de Witte Stok vonden de raadsleden belangwekkend genoeg om extra druk op de schouders van de wethouder te leggen. "Waar ligt de grens om maatregelen te treffen", vroeg D66-raadslid Postma. ELP'er Yntze de Vries vulde hem aan: "Of blijft dit in de categorie Helaas Pindakaas en kijken we de andere kant op".
"We willen niet proberen dit kleiner te maken dan het is", haastte wethouder Maria le Roy zich te zeggen, "We gaan met de betrokken mensen in gesprek over hoe ze het plein moeten gebruiken."
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn