
Voetballers VV Buitenpost en DHSC voor de rechter voor vechtpartij
BUITENPOST - Twee voetballers van VV Buitenpost en twee assistent-trainers en een speler van DHSC uit Utrecht moesten donderdag voorkomen bij politierechter Willem Sikkema in Leeuwarden. Ze waren op 22 april 2023 betrokken bij een korte maar massale vechtpartij op het voetbalveld in Buitenpost.
Sikkema veroordeelde Emre B. uit Utrecht tot een werkstraf van 60 uur. Ook moet hij een schadevergoeding van 2285,85 euro betalen aan het slachtoffer, een speler van VV Buitenpost, die hij knock-out sloeg. Een speler van VV Buitenpost kreeg een geldboete.
Aanleiding
De schermutselingen op het veld ontstonden kort nadat de scheidsrechter affloot. Dat gebeurde op het moment dat DHSC nog een kans kreeg dankzij een klungelige doeltrap van de keeper van VV Buitenpost. De tegenpartij veroverde de bal en bij de opbouw van een aanval klonk het fluitsignaal. VV Buitenpost won de wedstrijd met 2-1.
Gevoel van benadeling
Bij DHSC leefde het gevoel dat de scheidsrechter hun benadeelde. Omdat er veel op het spel stond, was er de hele tijd al gesteggel over de arbitrage. De assistent-trainer (42) kreeg een gele kaart vanwege zijn commentaar. Zijn broer, Wesley Sneijder, zou ook zijn bijdrage hebben geleverd aan de escalerende sfeer. Hij was echter verdwenen toen het begon te regenen. Het 'te vroeg affluiten' viel vervolgens verkeerd bij de inmiddels opgeheven voetbalclub uit Utrecht.
Incident 1
De 42-jarige assistent-trainer liep - vanuit de dug-out - met een 35-jarige spitstrainer het veld op. Meerdere spelers en begeleiders stonden bij de scheidsrechter. "Er was geen kwaad in de zin totdat ik zijn hand in mijn nek voelde..." zei de assistent-trainer. Een speler van Buitenpost zou dat hebben gedaan. Volgens eigen zeggen eindigde hij op de grond en voelde hij de noppen op zijn hoofd. Het gehele incident was op video vastgelegd.
Volgens andere getuigen zou juist de assistent-trainer een speler van VV Buitenpost bij de keel hebben gegrepen en deelde de spitstrainer schoppen uit. Politierechter Sikkema sprak beide verdachten uiteindelijk vrij omdat de video niet duidelijk was. "Ik moet dat als rechter zelf kunnen controleren en dat kan ik niet..." De politie had de beelden minutieus onderzocht en had het schoppen wel vastgesteld. "Zelfs de scheidsrechter gaf dingen aan die niet klopten..." Het OM had een taakstraf van 200 uur en een celstraf van 2 weken voorwaardelijk geëist.
Incident 2
Al heel snel volgde een nieuw incident waarbij twee spelers van VV Buitenpost (beiden 29 jaar) naar de spelers en scheidsrechter renden. Vanaf de zijlijn renden ze ernaartoe omdat ze zagen dat één van hun teamgenoten op de grond lag. "Dan gaat mijn gevoel zo van, die moet ik helpen." Vlak voor hem liep een speler van de tegenpartij en hij besloot om hem een duw te geven waardoor hij in de groep viel. Dat bleek uiteindelijk Emre B. te zijn.
Geldboete en vrijspraak
Hoewel hun advocaat Ausma een beroep deed op noodweer, kon de politierechter zich hierin niet vinden. "De vrees of gedachte dat iemand een ander iets zal aandoen, is onvoldoende om hem te duwen. Hij is niet schuldig aan openlijke geweldpleging maar wel aan 'eenvoudige mishandeling'." Deze 29-jarige speler kreeg een geldboete van 500 euro. Het feit dat de mishandeling plaatsvond op het voetbalveld werkte strafverhogend. Zijn voetbalmaat, die later knock-out werd geslagen, werd vrijgesproken.
Video is te onduidelijk
Het Openbaar Ministerie had tweemaal een taakstraf van 100 uur geëist tegen de twee spelers van VV Buitenpost. Ze zouden Emre B. ook geschopt en geslagen hebben. Uit de videobeelden en analyse kon rechter Sikkema dat ook niet opmaken. "De politie handelt naar eer en geweten, maar hun werk is niet navolgbaar. Er zijn aanwijzingen, maar ik moet buiten redelijke twijfel vaststellen dat het is gebeurd."
Incident 3
Nadat de 27-jarige Emre B. weer was opgestaan na de val, sloeg hij even later een speler van VV Buitenpost knock-out. Hij was even daarvoor naar de groep mensen gerend omdat zijn assistent-trainer op de grond lag. Hij wilde op zijn beurt hem helpen. "Op een gegeven moment ging het als een flits voorbij, ik zag zwart voor mijn ogen..."
Knock-out
"Je komt in een overlevingsmodus. Diegene die dan voor me staat, die moet ik op dat moment hebben." Getuigen bevestigden een loeiharde vuistslag. De verdachte zei dat hij met de vlakke hand had geslagen. Het slachtoffer ging knock-out en liep een gebroken neus, hersenschudding en schade aan meerdere tanden op.
De verdachte kreeg eerder van de tuchtcommissie van de KNVB een schorsing van 21 maanden opgelegd (waarvan 6 maanden voorwaardelijk). Hij liep daarbij al inkomsten mis omdat hij betaald kreeg voor het voetballen. Terwijl de officier van justitie sprak van 'poging tot zware mishandeling' kwam de rechter niet verder dan 'eenvoudige mishandeling'.
Overmacht
Advocaat Louis de Leon vond dat er sprake was van psychische overmacht. "Je hebt mensen die vluchten, bevriezen of gaan vechten. Hij vluchtte en onderweg vocht hij met diegene die hij tegenkwam uit die groep..." Er was volgens hem voldoende reden tot matiging.
Wraakactie
Rechter Sikkema ging daar niet in mee. "Toen u opstond bent u doorgelopen en naar het slachtoffer gegaan en hem tegen de grond geslagen. Ik zie daar eerder een wraakactie. U dacht dat hij u had geslagen." De rechter hield rekening met de uitspraak van de tuchtcommissie en kwam tot een taakstraf van 60 uur. Ook werd een schadevergoeding plus smartengeld toegewezen (2285,85 euro).
Het OM had een taakstraf van 200 uur geëist met een voorwaardelijke celstraf van 2 weken.

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Georgische winkeldieven verstoppen gestolen spullen in auto

Darttoernooi in de Mienskip eindigt met vechtpartij

Slachtoffer mishandeling bij caravan breekt kaak en gaat knock-out

Jantje de Boer-Veenstra uit Buitenpost viert 103e verjaardag


Brandweer Haulerwijk ondersteunt bij grote brand in Zevenhuizen

Forse schade bij ongeval op kruising in Drachtstercompagnie

