Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Eis: drie jaar cel voor ongeval waarbij Jona en Elroy omkwamen
Foto: Zo-nieuws.nl

Eis: drie jaar cel voor ongeval waarbij Jona en Elroy omkwamen

di 24 september 2024, 16.35 regionaal

OOSTERWOLDE - Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel en een rijontzegging van 3 jaar geëist tegen een 34-jarige man uit Oosterwolde. De automobilist botste tegen een boom langs de N919 bij Oosterwolde. Zijn twee vrienden, Elroy Drenth en Jona Muis, zaten bij hem in de auto en kwamen daarbij om het leven.

Het eenzijdige dodelijke ongeval vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag 24 december 2022. De man zou met 131 km/u door de bocht zijn gereden en raakte in de berm en botste tegen de boom. De bestuurder had bovendien gedronken. Bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol.

Naar kroeg in Haule

De verdachte liet dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden weten dat hij niets meer van het ongeval kan herinneren. De drie vrienden waren bij hem thuis in zijn chalet samen gekomen. Nadat hij daar drie biertjes had gehad, gingen ze in zijn Mercedes naar een kroeg in Haule. Daar had de bestuurder ook nog vijf biertjes gehad voordat ze rond 23.30 uur - net voor sluitingstijd - weer naar Oosterwolde reden.

Inhaalactie

Vlak voor het dramatische ongeval zag een getuige de Mercedes nog rijden. Terwijl deze getuige 82 km/u reed, werd hij met een enorme snelheid ingehaald. De man had het idee dat deze auto 120 - 140 km/u reed. Even later zag hij in een bocht naar links de auto tegen een boom staan.

Uit auto geslingerd

De auto is in de berm geraakt en hoewel de verdachte nog geremd en gestuurd had (zo bleek uit de data van de auto) werd een boom rechtsvoor geraakt. Op deze plek voorin zat Jona. Hij werd vermoedelijk door het panoramadak uit het voertuig geslingerd. Terwijl zijn vrienden overleden, werd de bestuurder zonder ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis waar om 3.00 uur een bloedproef werd afgenomen.

Het blijft onbekend waar de vrienden heen zouden gaan. Terwijl de camping - waar de verdachte woont - linksaf was, is de bestuurder rechts gegaan richting Oosterwolde. Daar in het dorp zijn ook horecagelegenheden.

"Een deel van mij is met je meegegaan naar de plek waar je nu bent...." zo liet de moeder van Jona weten in haar slachtofferverklaring. "Dat jij nooit berouw hebt getoond doet ons veel verdriet. Ik hoop dat jij langer van jouw dochter mag genieten dan wij van Jona hebben genoten. Voordat je het weet is het te laat...."

Deze verklaring kwam rauw op het dak van de verdachte. Hij liet weten dat er wel contact is geweest met de ouders van de overleden vrienden. Hij is bij de familie thuis geweest en was ook op de twee begrafenissen.

Opnieuw te snel

De rechtbank schrok van het feit dat de verdachte na het dramatische ongeval opnieuw het gaspedaal wist in te trappen. Hij werd in maart van dit jaar betrapt op het rijden van 149 km/u op een weg waar je 100 km/u mag rijden. "Ik moest even snel heen en weer...." was zijn reactie.

Geen roekeloosheid

Hoewel zijn gedrag tegen roekeloosheid (artikel 6) aanschurkt, kon de officier van justitie, Diana Roggen, dat niet hard maken. Ze wilde daarmee niets afdoen aan de ernst van de overtredingen. De officier eiste 36 maanden celstraf en een rijontzegging van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk met proeftijd 3 jaar.

"Door zijn rijgedrag en keuze om onder invloed in de auto te stappen heeft hij het verkeer ernstig in gevaar gebracht. Hij heeft het leven ontnomen van zijn twee vrienden. Hij is verantwoordelijk voor de dood van zijn vrienden, ook al heeft hij dat ongetwijfeld niet gewild..."

Bij 'roekeloos rijgedrag in het verkeer' is het mogelijk om een celstraf tot 6 jaar te eisen / op te leggen. Klik hier voor een strafzaak uit 2022 waarbij de rechtbank vijf jaar cel oplegde voor een dodelijk ongeval in Siegerswoude.

Niet laveloos

Advocaat Laura Veenstra wees de rechtbank op het feit dat niet is vast komen te staan waarom de auto in de berm raakte. "Het kan niet zo zijn geweest dat hij laveloos achter het stuur zat...." Ze wees daarbij op het feit dat de verdachte over een hele bochtige weg had gereden en daarbij ook nog een auto had ingehaald. Ze vroeg hardop af of het ongeval ook had plaats kunnen vinden als hij niet had gedronken en te snel had gereden.

Veenstra verzocht om een taakstraf op te leggen in plaats van een celstraf en hooguit een voorwaardelijke celstraf. Haar cliënt is lange tijd behandeld door een psycholoog om met het verdriet om te gaan en zijn dochtertje is de drijfveer om door te gaan en niet op te geven. Een celstraf zou zijn leven in de problemen brengen.

In zijn laatste woord gaf de verdachte via een korte opgeschreven verklaring aan dat hij grote spijt had dat dit 'ons' is overkomen.

De uitspraak is over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws