Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Leeuwarder dealt coke in Noardeast Fryslân: 60 uur werkstraf

Leeuwarder dealt coke in Noardeast Fryslân: 60 uur werkstraf

vr 20 september 2024, 13.40 regionaal

LEEUWARDEN - Met de aanhouding van een 32-jarige Leeuwarder in Dokkum leek het erop dat de politie een cokedealer uit de roulatie had gehaald. Vrijdag zat de man bij de politierechter, hij ontkende alles.

Superkort ritje om rotonde

De Leeuwarder werd op 30 september vorig jaar aangehouden op de parkeerplaats bij de Jumbo in Dokkum. De politie had daar postgevat omdat er regelmatig gedeald zou worden. De verdachte zat in een rode Polo, die op de parkeerplaats stond. Wat opviel was dat er iemand bij hem instapte, er een superkort ritje om een rotonde volgde, waarna de passagier weer uitstapte.

Whatsappberichten in iPhone 7

In de middenconsole van de Polo vond de politie contant geld - 985 euro in kleine coupures -, twee telefoons en vijf gram cocaïne. In een van de twee telefoons stonden Whatsappberichten die in verband gebracht zouden kunnen worden met drugshandel. Omdat de verdachte ontkende, besloot de politie om een aantal contacten die in de telefoon - een iPhone 7 - stonden thuis op te zoeken.

Schimmig en gevaarlijk wereldje

Het ging om adressen in Stroobos, Burgum, Kollum en Broeksterwâld. Een paar van die contacten herkenden de Leeuwarder op een foto als degene die bij hen aan de deur was geweest om coke af te leveren. Twee personen verklaarden dat ze voor honderd euro twee gram coke van de man hadden gekocht. Daarmee had de Leeuwarder zich in een schimmig en gevaarlijk wereldje begeven, hield officier van justitie Margreeth Meijer hem voor.

Advocaat bepleit vrijspraak

"De drugswereld gaat met heel veel criminaliteit gepaard", aldus de officier. En het leverde ook nog eens een gezondheidsgevaar op, voegde Meijer eraan toe. "U verhandelt spul waar mensen echt kapot aan gaan". Voor twee dagen dealen – dat was wat de officier kon bewijzen - eiste Meijer een werkstraf van 60 uur. Advocaat Bart Canoy bepleitte vrijspraak voor zijn cliënt.

"Geen onregelmatigheden"

Volgens hem was de aanhouding door de politie niet volgens het boekje gegaan en moest het bewijs worden uitgesloten. Zo zouden de agenten niet op het juiste moment de zogenoemde 'cautie' hebben gegeven. Rechter Monique Dijkstra passeerde het verweer van de raadsman: "Ik zie geen onregelmatigheden bij de aanhouding".

De rechter nam de strafeis over. De iPhone 7 - door de officier omschreven als de 'dealtelefoon' - werd verbeurd verklaard, evenals het geld dat in de Polo werd aangetroffen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws