Account
Logo
Zoeken
18.2 °C
Noardeast-Fryslân loopt tegen grenzen capaciteit opvang Oekraïners

Noardeast-Fryslân loopt tegen grenzen capaciteit opvang Oekraïners

do 11 juli 2024, 9.32 regionaal

DOKKUM - De gemeente Noardeast-Fryslân staat voor een grote uitdaging in de opvang van Oekraïense ontheemden, zo blijkt uit een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad.

Sinds maart 2022 heeft de gemeente een belangrijke rol gespeeld in de opvang, maar de capaciteit staat nu onder druk door zowel een toename van Oekraïense vluchtelingen als andere asielzoekers.

Capaciteit
Het aantal benodigde opvangplaatsen in Nederland stijgt, met een voorspelling van 97.000 naar 120.000 bedden in februari 2025. Voor Noardeast-Fryslân betekent de nieuwe verdeelsleutel, gebaseerd op inwonersaantal en landoppervlakte, een stijging van 335 naar 449 bedden. De gemeente gaf echter al aan dat het huidige maximum van 335 bedden vrijwel onhaalbaar is zonder ingrijpende maatregelen.

Onderzoek
De gemeente onderzoekt nu mogelijkheden voor verdere groei in opvangcapaciteit, waaronder grootschalige verbouwingen en tijdelijke woonunits. Hierbij worden ook de effecten op voorzieningen zoals zorg, onderwijs en winkels in overweging genomen.

De gemeente benadrukt de noodzaak om naar haalbare oplossingen te zoeken maar de grenzen van de gemeentelijke mogelijkheden zijn in zicht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws