Huub Stapel en Nynke de Jong onderzoeken de invloed van de Friezen
LEEUWARDEN - In de nieuwe vijfdelige MAX-serie Het Vuur van de Friezen gaan Huub Stapel en Nynke de Jong op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit. Lang voor Nederland bestond, zwierven de Friezen langs de kusten van Europa. Ze waren heer en meester op het water en er werd Fries gesproken van het noordelijkste puntje van Denemarken tot diep in België.
De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kon het Friese volk eeuwenlang zo'n invloed hebben? Het Vuur van de Friezen is te zien vanaf zaterdag 13 juli om 20.00 uur bij MAX op NPO 2.
Invloed
In vijf afleveringen van Het Vuur van de Friezen gaan Huub Stapel en journalist én geboren Friezin Nynke de Jong op zoek naar dit onbekende deel van onze vaderlandse geschiedenis: de invloed van de Friezen.
Oerelementen
De zoektocht naar de Friese ziel brengt hen vanuit Friesland naar de Lage Landen, Duitsland, Engeland en Italië. Tijdens deze zoektocht ontdekken Huub en Nynke dat de oerelementen water, lucht, vuur, aarde en licht de Friezen hebben gevormd. Omgekeerd hebben ze deze elementen ook naar hun hand gezet. Het blijken de bouwstenen van het Friese bestaan te zijn.
Water
Was water de oorsprong van de Friezen? Van terp tot skûtsje: Friezen waren en zijn thuis op het water. Met de Vikingen reisden ze naar Engeland en in de eerste aflevering ontdekt Huub in Duitsland dat sommige Friezen nog steeds met de getijden leven.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn