Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Burgemeester nagelde raadslid Yntze de Vries onbedoeld aan de schandpaal
Foto: Harry van der Linde |  Archieffoto

Burgemeester nagelde raadslid Yntze de Vries onbedoeld aan de schandpaal

wo 3 juli 2024, 13.54 regionaal

DRACHTEN - De eerste koppen koffie zijn gedronken en de eerste verzoenende woorden tussen raadsleden in Smallingerland zijn uitgesproken, maar een nabrander zorgde dinsdagavond in Het Debat voor een ongemakkelijk halfuurtje.

Aanleiding was een afscheidsinterview van burgemeester Jan Rijpstra in het vakblad Binnenlands Bestuur, waarin onbedoeld het ELP-raadslid Yntze de Vries met naam en toenaam aan de schandpaal werd genageld.

Een motie van treurnis van de ELP haalde het niet. Integendeel: Rijpstra en De Vries volgen het advies van de raadsleden op om samen een koffie te drinken en te gaan praten.

De scherpe verhoudingen tussen raadsleden onderling en die met het college van B&W heeft de gemeente klauwen vol geld gekost. Het onderzoek van integriteitsbureau Bing vergde alleen al 75.000 euro, de honderden verloren uren aan discussie in en buiten de gemeenteraad, de inzet van ambtenaren een veelvoud daarvan.

Ondanks de afspraken in de discussie over het BING-rapport wilde de diep gekwetste ELP-fractievoorzitter De Vries de burgemeester dinsdag met gelijke munt terugbetalen. Een maand heeft De Vries over het indienen van een motie van treurnis tegen de burgemeester nagedacht, maar "om dit zonder gevolgen te laten is mij een brug te ver...."

De Vries overwoog eerst om een motie van wantrouwen in te dienen, maar ruilde die dieprode kaart in voor een geel exemplaar, zo zei hij. Ook zijn gezin was gekwetst door de uitspraken van de burgemeester in zijn afscheidsinterview. "U haalt zelfs mijn verleden als supermarkteigenaar erbij en verkondigt onwaarheden. Ik ben nog nooit zo oneerlijk en achter mijn rug om behandeld. Denk niet dat mij dit niks doet. Het is triest en een burgemeester onwaardig."

Aangedaan

Op zijn beurt reageerde burgemeester Jan Rijpstra emotioneel op de woorden van de ELP-fractievoorzitter. "Wij hebben in het verleden de degens gekruist, heel diep. Kijk ook naar wat u bij mij heeft aangedaan." In het interviewgesprek had Rijpstra de naam van De Vries niet genoemd, maar naar zijn zeggen koos de verslaggever ervoor om dat wel te doen, omdat dat algemeen bekend is.

Scherp

De kritiek op de wijze waarop de gemeenteraad zich in het verleden en nu ook nog manifesteert, blijft voor de burgemeester buiten kijf. "Ik ben me zeer bewust dat de woorden scherp overkomen, maar ik heb me verwonderd over de omgangsvormen in deze gemeenteraad, die horen hier niet. Juist omdat ik voorzitter ben, moet ik ageren."

Openbare afrekening

Dinie Mulder van Sociaal Lokaal Smallingerland noemde het afscheidsinterview "fertrietlik en pynlik. It liket op in iepenbiere ôfrekken fan ien riedslid." Voor ELP-fractievoorziietr De Vries was dat ook de reden om in een openbare raadsvergadering een motie tegen de burgemeester in te dienen. Mulder had het verhaal meerdere malen gelezen en kwam tot de conclusie dat ze de motie zou steunen. "It foel my ferskriklik tsjin fan jo, boargemaster, ik fyn it hiel erch, jo moatte boppe de partijen stean, wat der ek spilet."

Lichtelijk geschokt

Meerdere raadsleden voelden zich ongemakkelijk toen de ELP de motie van treurnis indiende. ChristenUnie-raadslid Sebastiaan Roelofs was zelfs "lichtelijk geschokt". Hij zei de frustratie van De Vries te snappen, ook dat 't 'm geraakt heeft, maar "een motie is wel heel bijzonder, omdat we een paar weken geleden hadden afgesproken dat we problemen met elkaar zouden uitspreken en elkaar onhandige uitspraken moeten gunnen".

D66-raadslid Roy Postma vertelde dat hij zijn eerste bakje koffie met De Vries al gedronken en dat ze hadden afgesproken zaken achter zich te laten.

"Ga nu niet in een openbare gemeenteraadsvergadering vliegen lopen afvangen, daar zitten we hier niet voor. Wij als raad kunnen dat niet oplossen, ga het gesprek aan", aldus Postma, die tijdens de stemming over de motie samen met zijn fractiegenoot de raadszaal verliet. Hij wilde niet over de motie stemmen. Die werd zeventien stemmen tegen en zeven stemmen voor verworpen. ELP, Smallingerlands Belang en SLS zagen het nut van een motie wel in.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws