Account
Logo
Zoeken
21.2 °C
Geen subsidie voor vogelopvangcentrum De Fûgelpits
Archieffoto

Geen subsidie voor vogelopvangcentrum De Fûgelpits

wo 19 juni 2024, 18.00 regionaal

MODDERGAT - De college van B&W van Noardeast-Fryslân heeft besloten om geen subsidie toe te kennen aan vogelopvangcentrum De Fûgelpits in Moddergat. De Fûgelpits had subsidie aangevraagd voor een jaarlijkse bijdrage van 25.000 euro gedurende vijf jaar.

Aanvraag afgewezen

De Fûgelpits biedt al 46 jaar hulp aan in het wild levende en gedumpte dieren, voornamelijk vogels, maar ook hazen, konijnen, reeën en egels. De opvang is afhankelijk van donaties en giften en vraagt nu om structurele ondersteuning van de gemeente om hun belangrijke werk voort te kunnen zetten​​.

Het college van B&W heeft de aanvraag echter afgewezen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  1. Geen bewaarplicht voor wilde dieren: Volgens het Burgerlijk Wetboek is de bewaarplicht van de gemeente beperkt tot dieren waarvan een eigenaar verwacht kan worden. Wilde dieren vallen hier niet onder.
  2. Ontbreken van beleid: De gemeente Noardeast-Fryslân heeft momenteel geen beleid voor de opvang van in het wild levende dieren en vogels, waardoor er geen grondslag is voor de subsidieaanvraag​​.
  3. Beperkte rol gemeente: Veel verantwoordelijkheden voor dierenwelzijn liggen bij landelijke of provinciale instanties, waardoor de rol van de gemeente beperkt is. Bovendien heeft de gemeente al afspraken met een andere partij (Adventure te Kootstertille) voor de opvang van zwervende dieren.
  4. Financiële middelen: Hoewel De Fûgelpits aangeeft afhankelijk te zijn van donateurs, blijkt uit hun eigen website dat zij ook inkomsten genereren via een kringloopwinkel in Dokkum. Dit wekt twijfel over de financiële noodzaak.
  5. Vogelgriep: De Fûgelpits speelt een rol bij het ruimen van vogels met vogelgriep, maar de registratie en rapportage hierover zijn onvoldoende gebleken. Hierdoor is er geen helder beeld van hun bijdrage aan de bestrijding van de vogelgriep.

De Fûgelpits benadrukt in hun brief dat de opvang een belangrijke educatieve rol speelt en jaarlijks ongeveer 5.000 dieren opvangt. Ze hopen dat de gemeente hun werk zal erkennen en alsnog steun zal bieden​​​​.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws