Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Kollumersweach: man dringt huis binnen en slaat bewoner met steigerbuis

Kollumersweach: man dringt huis binnen en slaat bewoner met steigerbuis

ma 17 juni 2024, 15.00 regionaal

LEEUWARDEN - Een 40-jarige man uit Ingwierrum drong een woning in Kollumersweach binnen en bedreigde de bewoner met de dood en mishandelde hem met een steigerbuis. De man werd maandag op de Leeuwarder rechtbank bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

Partner terughalen

De Ingwierrumer heeft de bewoner met de dood bedreigd en met een steigerbuis op de hand geslagen. De man was op zoek naar zijn (ex-) partner, die op dat moment in de woning in Kollumerswaech verbleef.

Hij verklaarde bij de politie dat hij zijn partner terug wilde halen omdat hij een alarmerend bericht van zijn dochter had gekregen. De man was onder invloed van speed.

Duim uit de kom

Behalve dat hij de bewoner met de dood had bedreigd en mishandeld - de man had een duim uit de kom -, had hij negen ruitjes van een deur vernield. En hij was bovenop de telefoon van de bewoner gaan staan.

Zelf vond hij dat hij uit zelfverdediging had gehandeld - de bewoner zou met gebalde vuisten op hem af zijn gekomen - maar daar gingen officier van justitie Rigje van der Heide en rechter Merel Joha niet in mee.

Rechtvaardigingsgrond

De rechter honoreerde het verweer van advocaat Anne Elzinga niet. De raadsvrouw betoogde dat haar cliënt in paniek had gehandeld, nadat hij het berichtje van zijn dochter had ontvangen. Die situatie zou volgens Elzinga "een rechtvaardigingsgrond" hebben opgeleverd om te handelen zoals haar cliënt had gedaan en zou een vrijspraak tot gevolg moeten hebben.

Agressor

Hij zou de steigerbuis hebben meegenomen om zich te kunnen verdedigen, na een eerdere confrontatie met het latere slachtoffer. De rechter wees het noodweerverweer van de hand. "De verdachte was juist de agressor. Dit was niet de manier om zijn vrouw terug te halen", stelde Joha.

Middelencontroles

De Ingwierrumer moet zich bij de reclassering melden en hij moet een behandeling ondergaan. Hij mag geen contact opnemen met het slachtoffer en hij moet meewerken aan middelencontroles. Hij moet de vernielde telefoon vergoeden en een schadevergoeding van ruim 3400 euro aan woningcorporatie Thús Wonen betalen, voor het herstel van de deur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws