Account
Logo
Zoeken
20.8 °C
Harkema-Opeinde dwingt op karakter handhaving af tegen Gruno
Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde dwingt op karakter handhaving af tegen Gruno

zo 16 juni 2024, 18.34 sportnieuws

HARKEMA - Voor het achtste seizoen op rij gaat Harkema-Opeinde na de zomer uitkomen in de vierde klasse. Op de gedenkwaardige zaterdag de 15e juni van het jaar 2024 werd klassenbehoud een feit dankzij een 2-1 zege op Gruno.

Aan die overwinning was niets gestolen. Zonder geluk vaart niemand wel, maar Harkema kwam dit seizoen niets aanwaaien. Dat de groengele troepen ondanks alle tegenslag keer op keer de rug rechtten met dit fraaie eindresultaat, is op zijn Fries gezegd 'dwars troch alles hinne'!

Harkema-Opeinde trof het niet met Gruno in de finale als tegenstander, klonk het de afgelopen week uit vele kelen. Een prima voetballende ploeg, die met gemak een treetje hoger mee kan, zo luidde het algemene oordeel. Als de wedstrijd op sportpark Rodenburg zich zaterdagmiddag om half drie uiteen zet, komt dat maar matig tot uiting.

Gruno voetbalt in de eerste helft gemakkelijker, is tot aan het strafschopgebied iets dreigender, maar over het geheel hebben de Harkemasters de zaakjes verdedigend aardig op orde. Dat de Friezen gaan rusten met een achterstand, is niet zozeer te wijten aan een geniale ingeving aan Groninger zijde.

Na een vrije trap van Jesse Drenth vanaf eigen helft, tikt Maarten Rietman in de negende minuut de bal in het verlaten doel. Dit zal in de vrij matige eerste helft het enige doelpunt blijken. Geen man overboord bij de groengelen halverwege, al is het enigszins verontrustend dat er in de eerste 45 minuten geen enkele kans door de vierdeklasser is gecreëerd.

Na de helftwisseling zal dat spoedig veranderen. Hille Postma is het die direct na de thee goalie Junior Koers vanuit lastige hoek test. Met een prima reflex houdt de Gruno-goalie de volley buiten de palen. Drie minuten later lukt hem dat niet. Een afgeslagen vrije trap van Alex van der Tuin belandt in een overvol strafschopgebied voor de voeten van Wytse Couperus. Met een bekeken inzet zet Couperus de partijen naast elkaar.

Wytse Couperus zal zich ontpoppen tot één van de opvallendste spelers van de middag. De verdediger is letterlijk overal op het veld te vinden. In defensief opzicht veegt hij - in nauwe samenwerking met zijn makkers Twan Polder, Sytze Wouda en Jesse Pander - zijn paadje aldoor schoon, voor het vijandelijke doel doet Couperus zich ook na de 1-1 gelden. Eerst komt hij net tekort op een fijn aangesneden voorzet van wie anders dan Alex van der Tuin, tien minuten voor het einde verschijnt Couperus in kansrijke situatie voor de vijandelijke veste, maar ontbeert zijn inzet richting.

Doet Gruno in helft 2 niets? Zeker wel! Na een uur moet keeper André de Graaf zich tot het uiterste strekken om een verraderlijke vrije trap van Jesse Drenth naast te tikken, kort voor het einde is De Graaf opnieuw de redder in de nood als hij een snel dalend afstandsschot van Thomas Vredevoort over de deklat duwt. Tot het laatste fluitsignaal kan het alle kanten op, gescoord wordt er niet waardoor de beide elftallen voor de tweede week op rij in een verlenging verzeild raken.

Een verlenging die aan Harkema-kant hoopvol tegemoet wordt gezien. Naarmate de wedstrijd vordert wordt het steeds duidelijker dat de Harekieten in conditioneel opzicht een langere adem hebben dan de opponent. Met Albert Veenstra - kleunend alsof hij nooit is weggeweest - als extra slot op de deur en een penaltykiller als André de Graaf in de gelederen, mocht het na 120 minuten niet beslist zijn, is de 300-koppige meegereisde aanhang vol enthousiasme tijdens de verlenging.

Tot de 105de minuut aanbreekt: André de Graaf verstapt zich en moet geblesseerd het veld verlaten. Wisselmogelijkheden zijn er niet meer, in ondertal en met veldspeler Hille Postma tussen de palen moet Harkema-Opeinde aan de tweede verlenging beginnen.

Net op het moment dat de gifbeker voor de zoveelste keer dit seizoen voor de neus van de Harkemaster manschappen wordt gehangen, komt het beste in de ploeg boven. Nog één keertje gaan de mouwen omhoog, met succes! Als de tweede verlenging net onderweg is, doet goed doorzetten van invaller Jelmar van der Veen de bal op de rand van het strafschopgebied bij Alex van der Tuin terecht komen.

Van der Tuin, topscorer dit jaar en architect van vele aanvallen, bedenkt zich met een verdediger voor zich niet, legt de bal voor zijn linker klaar en haalt met een diagonale knal in de verre hoek doeltreffend uit. Sportpark Rodenburg ontploft! Onoverwinnelijkheid maakt zich van Harkema meester.

Als een verslagen bokser hangt Gruno in de touwen, wachtend op de genadeklap. Hoewel Geert van der Tuin en de terug van stal gehaalde Wilbert Huitema aardige mogelijkheden krijgen, komt die genadeklap niet. Wat ook niet komt, is de gelijkmaker en zo kan Harkema-Opeinde zich rond kwart over vijf definitief vierdeklasser noemen.

De nacompetitie, het liep voor Harkema-Opeinde in het verleden meer dan eens op een teleurstelling uit. Dat het in 2024 op het veld van de perfecte gastheer TLC in een succes eindigde is de verdienste van een selectie die zich nimmer in een hoek liet drukken. Ondanks een leegloop in 2023 bleven spelers en technische staf continu in een goed resultaat geloven.

Op karakter werd het vierdeklasserschap veilig gesteld. Nu al wordt er reikhalzend naar het komende seizoen uitgekeken. Met een handvol versterkingen, geblesseerde spelers die weer aanhaken en met de stille hoop op gestopte routiniers - met zonder twijfel nog een aantal goede jaren in het vat - bij wie het voetbalbloed mogelijk weer begint te borrelen, zal Harkema-Opeinde na de zomer geen modderfiguur slaan in de vierde klasse....

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws