Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Celstraffen geëist voor roven Gucci-pet en Balenciaga-schoen

Celstraffen geëist voor roven Gucci-pet en Balenciaga-schoen

di 16 januari 2024, 13.50 regionaal

LEEUWARDEN - Twee jeugdige verdachten stonden dinsdag terecht voor wat het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt als een onvervalste beroving. Het tweetal, een 18-jarige Leeuwarder en een 19-jarige Drachtster, zou een Amsterdammer met geweld hebben beroofd van een Gucci-pet en een Balenciaga-schoen.

Gucci-pet en Balenciaga-schoen

De verdachten hebben volgens officier van justitie Henk Mous de roze Gucci-pet, één schoen van het merk Balenciaga en een schoudertasje geroofd van de Amsterdammer.

De beroving vond plaats in de nacht van 24 september vorig jaar op de Willemskade in Leeuwarden. De auto van de Amsterdammer stond daar geparkeerd. Hij en een vriend waren in gesprek met een paar meisjes, bekenden van de verdachten, toen het de Leeuwarder en de Drachtster met een vijftal vrienden langsliepen.

In Leeuwarden niet welkom

Na de vraag waar ze vandaan kwamen, zouden de Amsterdammers te horen hebben gekregen dat ze in Leeuwarden niet welkom waren. Vervolgens zou een van de verdachten hebben geroepen "tas inleveren en pet ook". De pet werd van het hoofd van de Amsterdammer gegrist en iemand zou zijn schoen van de rechtervoet hebben getrokken. Ook zouden er rake klappen zijn gevallen.

Bij het water met een schoen in de hand

De Leeuwarder ontkende niet dat hij had geslagen, maar evenals zijn medeverdachte wist hij pertinent zeker dat hij geen pet of schoen had gestolen. Getuigen hadden wel verklaard dat ze dat hadden gezien. Een van de getuigen zag een persoon bij het water staan met een schoen in de hand, waarna een plons werd gehoord. Een andere getuige zag dat beide verdachten het slachtoffer sloegen. Maar er waren ook getuigen die niets hadden gezien wat op een beroving zou kunnen lijken.

Naar huis met een enkelband om

De Drachtster erkende dat hij uitdagend voor in de auto van de Amsterdammers gaan zitten. "Ik weet niet wat mij bezielde", zei hij daarover. Maar hij had niets met een mishandeling of een beroving te maken. De Leeuwarder en de Drachtster hebben geruime tijd vastgezeten. Het voorarrest duurde respectievelijk 69 en 86 dagen. Daarna mocht het tweetal naar huis, maar wel met een enkelband om. Het verblijf in de gevangenis had de Drachtster als "niet fijn" ervaren.

Eerder veroordeeld voor diefstal met geweld

Net als zijn medeverdachte is hij volgens de reclassering makkelijk beïnvloedbaar. Beide verdachten hebben een strafblad. De documentatie van de Drachtster is iets uitgebreider, hij is eerder door de kinderrechter veroordeeld, ook voor een diefstal met geweld. In zijn zaak eiste de officier daarom een iets hogere voorwaardelijke celstraf – negen maanden met een proeftijd van drie jaar – plus een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest.

Rol van de Drachtster "verwaarloosbaar"

Voor de Leeuwarder eiste Mous ook een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest, plus acht maanden voorwaardelijk. Beide verdachten zouden zich bij de reclassering moeten melden en zouden wat de officier betrof een ambulante behandeling moeten ondergaan. Advocaat Gerald Pots vond dat voor zijn cliënt – de Leeuwarder - de rechtbank niet verder kon komen dan een bewezenverklaring van een mishandeling.

Advocaat Marco van der Pol bepleitte voor de andere verdachte een vrijspraak. De rol van de Drachtster was volgens de raadsman "verwaarloosbaar".
De rechtbank doet op 30 januari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws