Account
Logo
Zoeken
7.4 °C
Einde in zicht voor reacties met alleen een gebruikersnaam
© WâldNet

Einde in zicht voor reacties met alleen een gebruikersnaam

di 28 maart 2023, 9.45 uur

BURGUM - Er komt langzaam een einde aan reacties met een (anonieme) gebruikersnaam onder de nieuwsberichten op deze site. Alles blijft zoals het is, behalve voor lezers die zich nieuw aanmelden.

Precies twintig jaar geleden werd het account op WâldNet geïntroduceerd en inmiddels maken bijna 50.000 mensen hiervan gebruik.

d3xtar

De eerste reactie met een account werd op 17 november 2003 geplaatst d3xtar. Dat betrof een bericht over de intocht van Sinterklaas in Dokkum. In de loop der jaren werd het verplicht om met een account te reageren. Daarvoor was het ook al mogelijk om een reactie achter te laten. Dat ging toen nog een stuk anoniemer door alleen je naam en woonplaats in te vullen.

Nickname

2003 was de tijd waarin Facebook nog niet bestond en het gebruik van een zogenaamde 'nickname' heel normaal was. Met het account waren lezers al iets minder anoniem omdat hun e-mail adres moest worden gecontroleerd. Iedereen was verplicht een unieke naam te verzinnen.

Tot op de dag van vandaag is het mogelijk om te reageren met deze gebruikersnaam onder alle nieuwsberichten. Bij de introductie van andere reactiepanelen bij bijvoorbeeld de rubrieken Vraag en aanbod, Kwijt of de Wâldkykjes heeft de gebruikersnaam al wel plaatsgemaakt voor de eigen naam. Tegenwoordig is dat de standaard op social media platforms als Facebook of Instagram.

Geniale oplossing

Per zondag 26 maart 2023 is er een geniale oplossing doorgevoerd om ervoor te zorgen dat op de gehele site reacties worden geplaatst met de eigen naam. Nieuwe gebruikers plaatsen vanaf die datum onder hun eigen naam reacties.

Voor de 48.000 lezers met een oud account verandert er niets. De privacy en gebruikersnaam worden gewaarborgd en lezers kunnen blijven reageren met hun zelfgekozen gebruikersnaam. Voor nieuwe lezers met een account is dat dus anders.

Voor- en nadelen

Het gebruik van de gebruikersnaam heeft altijd voor- en nadelen gehad. Het grote voordeel is het feit dat lezers de waarheid kunnen vertellen zonder dat ze daarbij risico lopen om bijvoorbeeld hun baan te verliezen. Deze vrijheid van meningsuiting heeft voor WâldNet altijd zwaar gewogen.

Een groot nadeel zijn de gekke namen die mensen soms bedenken als gebruikersnaam. Zo ontstonden er hele leuke maar ook vervelende gebruikersnamen. Ook zorgde het 'anonieme' reageren ervoor dat mensen niet altijd even aardig voor elkaar waren.

Juiste keuze

WâldNet hoopt met deze verandering de juiste keuze te hebben gemaakt. Met de verandering is de kans ook groot dat er meer inhoudelijk op elkaar gereageerd kan worden. De nieuwssite heeft dagelijks tot 100.000 unieke lezers en vervult daarmee een belangrijke rol in de samenleving.

Alle geplaatste reacties blijven op de site staan en ze zijn tot 20 jaar terug allemaal nog terug te lezen. In 2023 wordt het ook mogelijk voor WâldNetters om hun reacties te wissen of te wijzigen (alleen kort na plaatsing).

 

Poll: Reacties onder je eigen naam in de toekomst. Goed besluit?

Ja  
62.1%
Nee  
37.9%
29 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum


regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding