8.5 °C

Kollum toont herstel en verslaat Be Quick Dokkum

zo 26 maart 2023, 14.45 uur

KOLLUM - Na de zeperd van vorige week (4-1 verlies tegen Achilles) zoekt vv Kollum naar vorm en eerherstel. Trainer Ron de Boer heeft zijn ploeg op 2 plaatsen gewijzigd en start met de jonge spits Olke de Wit in de basis en op linksback Dennis de Bruin.

Be Quick staat nu op de 5e plaats op de ranglijst en heeft 4 punten meer dan Kollum dat met een wedstrijd minder op de 7e plaats staat voor aanvang van dit duel.

De eerste 10 minuten golft het spel op en neer, waarbij veel lange ballen het spelbeeld domineren. Linksbuiten Gert-Jan Koopmans van Be Quick Dokkum speelt zijn man gemakkelijk uit en een schot gaat net voorlangs bij de Kollumer goalie. Thieme Brandsma bedient Benjamin Zondervan met een mooie steekpass over de verdediging van Be Quick Dokkum heen. Laatstgenoemde kan de bal net niet meer beroeren en zo eindigt die bal in de handen van de keeper.

Harde wind en een plaatselijk drassig veld maken het niet een technisch hoogstaand duel. In de aanloop is er getracht een derbysfeer te creëren en het duel was bij vlagen fysiek, maar geen moment gemeen of te fel. Op wilskracht en met veel tackels werd telkens geprobeerd de bal veroveren, maar te veel en te snel werd de lange bal daarna gehanteerd. Scheidsrechter Brinkkemper liet redelijk veel toe en er vallen deze middag dan ook geen kaarten, wel moet ze enkele keren verbaal in de weer, maar daar bleef het bij.

Be Quick Dokkum probeert het voetballend van achter uit op te bouwen maar het zijn de Kollumers die vandaag wat feller zijn dan de Dokkumers. Er volgt een vlotte combinatie van Dennis Krohne en Joop Pijnacker, Joop had misschien zelf kunnen schieten maar hij speelt de bal nog naar Benjamin Zondervan die niet meer op de bal gerekend had en de Dokkumer verdediging kan er op tijd bij om weg te werken. Kollum deelt wat meer speldenprikjes uit en het is Pijnacker die met buitenkantje links de bal stift. Keeper Lolke Dijkstra kan nog net met de vingertoppen redden. Kollum is beter in deze fase van de wedstrijd.

Waar in het begin van de wedstrijd het middenveld nog werd overgeslagen en er veel lange ballen werden gespeeld, is het in deze fase duidelijk te zien dat Kollum meer gebruik maakt van de middenvelders. De oranjehemden komen beter in hun spel en dat resulteert in de 1-0 in de 26ste minuut. Thieme Brandsma heeft een pass op Joop Pijnacker en die kapt de bal naar zijn rechtervoet en draait de bal diagonaal via de paal binnen. Een verdiende 1-0 voorsprong op dat moment.

Johan Schat raakt bij een duel gewond onder zijn oog maar hij kan gelukkig verder nadat Folkert Solle, de verzorger van Kollum, hem heeft behandeld.

Kollum probeert met de 1-0 voorsprong de kleedbox op te zoeken en Be Quick Dokkum probeert de gelijkmaker te forceren. Het is de laatste minuten voor de pauze weer erg onrustig qua spel, maar de stand veranderde niet meer voor de thee.

Be Quick Dokkum start de tweede helft met de wind mee en ze geven gelijk weer gas. In de tegenstoot is het Kollum dat na 2 minuten spelen op een 2-0 voorsprong komt. Olke de Wit krijgt de bal op rechts in de loop mee. De 17-jarige jongeling is een groot talent met een enorme doelgerichtheid. Kopsterk en met een verwoestende uithaal. Als hij deze lijn doortrekt wordt hij zo goed dat hij Joop Pijnacker binnenkort kan opvolgen als dé spits van Kollum. Hij schiet hard en laag op de goal. De keeper kan de bal nog blokken maar het is Benjamin Zondervan die de rebound eenvoudig binnen kan lopen. Be Quick ziet haar aspiraties op een kanteling van het duel daarmee direct in de prullenmand verdwijnen en er lijkt iets geknakt in de ploeg.

De Wit krijgt in een glijpartij een voetbalschoen op zijn achterhoofd maar nadat er een tulbandverband is aangelegd tegen het bloeden kan hij weer verder.

Joop Pijnacker krijgt een kans maar zijn volley gaat net naast. Vlot daarna krijgt hij nog een kans over links maar zijn voorzet op de vrij inlopende Krohne en de Wit is net te veel op doel en beland in de handen van de keeper Dijkstra. Be Quick kan tegenover die kansen, buiten een paar door de wind gedragen corners die voor wat gevaar zorgen, weinig wapenfeiten vermelden deze middag. Kollum krijgt daarentegen meer en meer ruimte in het laatste kwart van de wedstrijd.

Pijnacker krijgt de bal op links en in plaats van buiten om te gaan kapt hij de bal naar binnen en steekt hij Dennis Krohne weg. Die scoort de 3-0 door de benen van de keeper van Be Quick Dokkum.

De laatste 5 minuten komen Jan Postmus en debutant Ashan Singarajah nog in het veld voor Olke de Wit en Thieme Brandsma. En dat blijkt een gouden wissel want in de laatste minuut scoort Jan Postmus de 4-0 met links een schitterende krulbal in de verre hoek.

Een verdiende overwinning voor Kollum, op een Be Quick dat deze middag geen vuist kon maken. Hiermee sluit Kollum weer meer aan bij de subtop van deze competitie, al lijken beide ploegen geen aanspraak meer te kunnen maken op meer dan alleen handhaven dit jaar.