7.9 °C
Benjamin Zondervan leidt Kollum naar winst op Bedum
De 16-jarige Olke de Wit (l.) in duel met Robin ten Cate van Bedum (Foto/tekst: VV Kollum)

zo 27 november 2022, 10.32 uur

KOLLUM - Na de verdiende overwinning tegen gedeeld koploper Velocitas stond voor Kollum de volgende wedstrijd tegen een Groninger ploeg op het programma. SV Bedum heeft weliswaar 3 punten minder dan Kollum, maar door het oneven aantal ploegen in deze competitie hebben ze ook een wedstrijd minder gespeeld. Benjamin Zondervan was de grote man en besliste met 3 doelpunten deze middag de tweekamp in het voordeel van de Spijkerman-formatie.

Vanaf de aftrap begint de ploeg uit Bedum met veel inzet aan de wedstrijd. De eerste speldenprikjes worden gegeven over rechts waar de jonge Kollumer verdediger Sil Koster zijn eerste basisplek heeft gekregen. Bedum begint met goed veldspel en verlegt het spel makkelijk van links naar rechts. De Kollumers blijven rustig en de eerste echte uitbraak van Kollum na een kwart wedstrijd is een doelpunt. Na goed doorkoppen van Gerard van Zonneveld is het Benjamin Zondervan die de 1-0 scoort met zijn rechterbeen door een harde volley die net onder de lat in het net vliegt. De Bedumers blijven voetballen en creëren ook wat kansen maar in de afronding zijn ze niet gelukkig. Bovendien oogt de Kollumer verdediging meer solide dan enkele eerdere wedstrijden dit seizoen.

Een subtiele lob van Joop Pijnacker van buiten de 16 wordt ternauwernood verwerkt tot corner. Daarop een aanval opgezet door Gerard van Zonneveld en Joop Pijnacker die strandt op de keeper. Kollum krijgt enkele mogelijkheden om de score uit te breiden voor rust.

Een mooie aanval opgezet over de linkervleugel door Thieme Brandsma en Joop Pijnacker werd goed afgerond door Zondervan. Daarmee komt in de 43e minuut Kollum op een comfortabele 2-0 en kan bijna de thee opzoeken. Sommige spelers zijn al met hun hoofd bij de kleedkamer want Bedum krijgt nog de grootste kans tot dan toe. Keeper Mark Huizenga redt op wonderbaarlijke wijze een ogenschijnlijk zekere 2-1 ruststand door al duikend naar links met zijn rechtervoet de bal nog over de goal te werken.

Kollum heeft na de rust een wat mindere fase als Bedum de aansluitingstreffer probeert te forceren. Een schot van Bedum gaat net naast het doel. Aanvallend lopen de oranje aanvallen stuk op 2 uitstekende spelers van Bedum. Nigel Bakker is een lange verdedigende middenvelder die heel veel aanvallen onderbreekt via de lucht of de grond en achterin is het nr 3 Roy Mertens die fysiek sterk en snel is en vele duels naar zijn hand zet.

Bedum blijft aanzetten en Ron de Boer wisselt aanvallend Gerard van Zonneveld voor Olke de Wit. Deze 16-jarige spits is met zijn snelheid en doelgerichtheid een grote belofte voor de toekomst. Een andere jongeling, Luuk Piersma, vecht veel duels uit op het middenveld en doet dat met verve, alsof het niet pas zijn tweede basisplaats is.

Kollum kantelt langzaamaan het wedstrijdbeeld en wordt voetballend weer beter en dit uit zich in een schot op de lat van Benjamin Zondervan. Bedum zocht een tijd met veel inzet de aanval maar ziet dat Kollum via de backs steeds meer doorkomt en daarom wordt de paarse equipe achteruit gedrongen. Enkele minuten voor tijd wordt dan de 3-0 gescoord door Benjamin Zondervan.

Dennis de Bruin brengt de bal vanaf de linkerkant in de zestien meter waar Thieme Brandsma de bal bij de tweede paal met een zweefduik op goal kopt, de keeper kan nog redding brengen door de bal voor de goal langs te tikken. Deze afvallende bal wordt door Joop Pijnacker vanaf de achterlijn terug gebracht met een schitterend hakje en binnen geschoten door Zondervan, die daarmee zijn derde scoort deze middag. Het is zijn 7e doelpunt in de laatste 3 duels, om maar aan te geven dat de sympathieke fysiotherapeut in een goede vorm steekt.

De uitstekend leidende Postma fluit even later voor het eindsignaal. De bloemen voor de man van de wedstrijd gaan naar de pake en oma van Zondervan als teken van waardering dat ze ondanks hun gevorderde leeftijd elke wedstrijd van hun kleinzoon zien.

Volgende week is de een na laatste competitieronde voor de Kollumers voor de winterstop uit tegen Be Quick 1887.