Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

© WâldNet

Steeds vaker vertraging bij veerboot Ameland door slechte vaargeul

ma 24 oktober 2022, 11.37 uur

NES (AMELAND) - De verslechterende vaargeul naar Ameland krijgt steeds meer impact op de dienstregeling van Wagenborg Passagiersdiensten. De rederij heeft vanwege de ontoereikende breedte tussen VA7 en VA11 eenrichtingsverkeer ingesteld.

De maatregel is gedaan vanuit veiligheidsoverwegingen. Het betreft het nieuwe deel van de vaargeul Ameland - Holwerd. Het op elkaar laten wachten van veerdienst en sneldienst zal voor de reizigers leiden tot extra vertragingen.

Vaargeul verslechtert

Ondanks intensieve baggerinspanningen van Rijkswaterstaat verslechtert de vaargeul steeds verder. Al enkele jaren hanteert Wagenborg Passagiersdiensten de stelregel dat er bij waterstanden van 1.80 m - NAP of meer uit veiligheidsoverwegingen niet gevaren wordt. Die beperking is met ingang van dit jaar toegenomen tot 1.60 m - NAP.

Onstabiel deel

"Omdat de vaargeul niet voldoet aan de minimale bodembreedte van 55 meter en een minimale diepte van 3.80 m - NAP komen er met enige regelmaat afvaarten te vervallen. Hier komt nu bij dat het onlangs in gebruik genomen deel tussen VA7 en VA11 erg onstabiel is en op sommige plekken zelfs smaller dan 45 meter", aldus directeur van Langen.

Baggeraar krijgt het niet voor elkaar

Van Langen vervolgt: "Wij weten dat de baggeraar er alles aan doet om de vaargeul op de afgesproken minimale afmetingen te krijgen, maar zij geven aan dit op dit moment niet voor elkaar te krijgen met het huidige materieel. Daarnaast moeten de baggerschepen uit de geul wanneer de veerboot passeert. Dit betekent minder baggeren en daarmee minder resultaat."

Vertraging onvermijdelijk

De situatie van de vaargeul heeft Wagenborg doen besluiten met ingang van heden bij waterstanden lager dan NAP de schepen elkaar niet meer te laten passeren in het gedeelte van de vaargeul tussen VA7 en VA11. Veerdienst en sneldienst zullen bij die waterstanden op elkaar wachten, met de nodige vertragingen tot gevolg. Deze weken is het herfstvakantie en varen we dagelijks met twee schepen en een sneldienst waardoor de onvermijdelijke vertragingen frequenter aan de orde zullen zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof