Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

© WâldNet

Onder invloed op scooter; verdachte zich van geen kwaad bewust

do 20 oktober 2022, 14.40 uur

LEEUWARDEN - "Eerlijk is eerlijk, ik wist het ook niet, op de scooter", zo sprak een 62-jarige man uit Burgum donderdag bij politierechter Adriëtte de Jong. Hij werd op 14 mei van dit jaar in zijn woonplaats gepakt met teveel drank op terwijl hij een scooter bestuurde. "Een collega van mij appte of ik even bij het voetbal kwam kijken. Ik had die avond daarvoor wat gevierd, daarom pakte ik de scooter." Hij verklaarde dat hij niet wist dat dat óók niet mocht.

'De politie sneed mij af'

Uit een ademanalyse bleek de man 620 µg/l alcohol zijn bloed te hebben. Volgens de politie slingerde hij behoorlijk. Dat ontkende de verdachte ten zeerste. Ook ontkende de Burgumer dat hij met wisselende snelheid zou hebben gereden. "Ik zag de politie mij tegemoet komen en zag ze in mijn spiegel keren. De politie sneed mij af" zei de man.

Al eerder in de fout

In 2019 ging de man ook al in de fout. Hij reed destijds in de auto en werd gecontroleerd. Hij blies destijds 715 µg/l. De man heeft een cursus gedaan en kreeg een rijontzegging. De verdachte is zzp'er en kon daardoor niet zijn werk doen. Van de cursus was hem niet bijgebleven dat rijden onder invloed op een scooter ook niet mocht.

Geldboete

"Opmerkelijk dat meneer het niet wist, het is een feit van algemene bekendheid dat het niet mag", zo sprak de officier van justitie. "U heeft er bewust voor gekozen om wel onder invloed op een scooter te stappen en daarmee de verkeersveiligheid in gevaar te brengen." Zij eiste een boete van 475 euro en een rijontzegging van 4 maand. Met aftrek van de 4 maand dat hij zijn rijbewijs al kwijt is geweest. Mocht de rechter dit bewezen achten dan is dit een tweede strafpunt waardoor zijn rijbewijs per direct ongeldig zou worden verklaard.

Twee strafpunten

In zijn laatste woord sprak de verdachte: "Ik hoop wel dat ik m'n rijbewijs mag houden, anders ben ik echt de sjaak en kan ik naar de bijstand." De rechter nam in haar uitspraak de eis wél over. Als de uitspraak vast staat, dan zou dat betekenen dat het rijbewijs van de man per direct niet meer geldig is en hij eigenlijk niet eens meer naar huis kon rijden. In eerste instantie zag hij af om in hoger beroep te gaan, maar de man werd geadviseerd eerst juridisch advies in te winnen voordat de man de definitieve beslissing maakt. Hij heeft daarvoor 14 dagen de tijd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof