Logo
Zoeken
Zoeken
-0.8 °C

Spectaculaire oefening KNRM met helikopter

zo 02 oktober 2022 14.35 uur

LAUWERSOOG - Zaterdagmorgen hebben de vrijwilligers van het KNRM station van Lauwersoog een spectaculaire oefening gehouden met de SAR helikopter van de Nederlande Kustwacht.

De bemanningsleden van het KNRM reddingsstation Lauwersoog hebben maandags hun vaste oefenavond en trainen dan met de twee reddingboten die station Lauwersoog heeft.

Eens in de zoveel tijd moet er ook getraind worden hoe in geval van nood een gered slachtoffer of een bemannigslid met een reddingshelikopter van de reddingboot moet worden gehaald.

Zaterdag kregen de opstappers van Lauwersoog de gelegenheid om te oefenen in het hoisten met een Search And Rescue helikopter van de Nederlandse Kustwacht van Den Helder.

Deze oefening vergt veel van de schipper die in een vaste rechte lijn en met een constante snelheid moet varen. Ook de communicatie met de helibemanning tijdens het hoisten is een belangrijk onderdeel van de oefening.

Toen de helikopter vanaf vliegveld De Kooy in Den Helder bij Lauwersoog aankwam lagen beide boten al in stelling en kon er direct begonnen worden met de oefening.

Nadat de heli een verkenningsrondje had gemaakt werd er vanuit de helikopter een reddend zwemmer aan boord gebracht. De persoon die werd gehoist kreeg een harnas om en een blauwe helm op.

Nadat er twee personen omhoog waren gehesen vloog de heli weer weg en draaide de reddingboot om om een volgende strek te maken. Als de reddingboot weer in positie lag werden de twee aan boord genomen opstappers weer vanuit de helikopter aan boord van de reddingboot gebracht.

Deze handeling werd een aantal keren uitgevoerd vanaf beide boten van KNRM Lauwersoog zodat alle opstappers een keer gehoist waren. Voor twee opstappers was dit hun eerste keer dat ze gehoist werden.

Nadat de oefening klaar was en de beide boten weer in de haven lagen waren sommige bemanningsleden wat stilletjes om bij te komen van de prachtige ervaring die ze hadden opgedaan.

Men kon terug zien op een geweldige en zeer geslaagde oefening. De helikopter vloog na de oefening naar Ameland waar ze 's middags dezelfde oefening deden voor de KNRM Ameland.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....

vandaag, 20.55 uur | 2 reacties

Kerstfair centrum Dokkum

donderdag 8 december

Inbraak overdag in woning in Grou