Logo
Zoeken
Zoeken
5.2 °C

Tilster wil zelf afkicken van de drank die hem kapot maakt

vr 30 september 2022 18.55 uur

LEEUWARDEN - Dat drank meer kapot maakt dan je lief is, werd vrijdag duidelijk op de rechtbank in Leeuwarden. Een 35-jarige man uit Kootstertille - die veel te veel drinkt - moest voorkomen. Gemiddeld zo'n 14 halve liters per dag. Het ging slecht met zijn gezondheid. Zijn advocaat Ersen Albayrak zei dat de huisarts had gezegd dat elk biertje de laatste kan zijn.

Als gevolg van zijn alcoholgebruik ging het twee keer flink mis. Op 23 april vernielde hij de schuifdeur van de Poiesz in zijn woonplaats. "Jo ha in skiednis mei de Poiesz, jo meie der net komme." zo hield rechter Adriëtte de Jong hem voor. Hij zei: "Se seinen levenslang net mear, doe bin ik der gewoan hinne gongen en ha ik dat raam yn slein." Hij had een masker op. De supermarkt-manager herkende hem aan zijn loopje op de camerabeelden.

Kwaad

De man was kwaad omdat hij een winkelverbod had en nu flink verder moest fietsen voor een supermarkt. Het verbod kreeg hij vanwege zijn alcoholproblematiek. De man bevestigde dat hij wel een paar op had maar "Ik wurd einliks net sa gau dronken". De Jong hield hem voor dat dat een reden had: "Dat is omdat jo it goed ûnderhâlde….”

Laveloos

Op 14 mei ging het weer mis. De man stal bier bij de COOP in Buitenpost en werd later laveloos aangetroffen in het parkje. Zijn oom en zus zochten hem op omdat ze zich zorgen maakten. De man pakte daarop een mes uit zijn broekzak en richtte het naar zijn oom. De Tilster zei dat hij zijn oom nooit had gezien. "Dy sil ik ek noait wat oandwaan". Hij was op die bewuste dag vooral bang. "Se wolle my graach fêst ha sadat ik fan de alkohol ôf reitsje..."

Alcohol

Iedereen in de zaal was zichtbaar begaan met de man. De Reclassering adviseert om hem geen taakstraf of boete op te leggen. Door de alcohol heet hij moeite om 's ochtends op tijd uit bed te komen. Vanwege zijn fysieke beperking is ook een celstraf niet handig. De Reclassering kon bovendien niet een normaal gesprek met hem voeren omdat hij dronken was. De man groeide op in een gezin waar de alcohol veel vloeide.

Zelf doen

De officier vroeg zich af of hij zelf kan afkicken. "Een verslaving is nooit weg. Er zijn mensen die hebben ervoor geleerd die u daarbij kunnen ondersteunen. Ik schrik er een beetje van dat u daar niet aan mee wil werken". De man zei daarop: "Ik wil het zelf doen, ik heb het vaker gedaan." Toch greep hij daarna weer naar de fles als er tegenslagen waren. Hij zou al wat aan het minderen zijn maar nog altijd drinkt hij enkele liters bier per dag.

Eis: taakstraf

"Ik zou u graag bijzondere voorwaarden opleggen maar als u telkens nee zegt, dan heeft het geen zin." De officier bleef op hem inpraten totdat hij begon te snikken. "U moet er keihard voor vechten en u moet dat samen met iemand doen." Snikkend riep hij dat hij niet wilde worden opgenomen. Uiteindelijk eiste de officier een taakstraf van 30 uur voor de vernieling en het bedreigen met het mes.

Advocaat Albayrak verzocht om een geheel voorwaardelijke straf op te leggen omdat hij vreest dat zijn client de taakstraf niet succesvol zou kunnen uitvoeren. Als laatste woord zei de verdachte: "Ik wol net de gevangenis yn. Dat kin ik net oan. In taakstraf kin ik wol oan, ik werk ek noch steeds...."

Gjin betrouen

Politierechter De Jong oordeelde uiteindelijk anders. "Ik tink net dat wy jo hjoed in hulptrajekt yn prate kinne, dat sil net slagje mar ik sil gjin taakstraf oplizze, ik ha der gjin betrouen yn en dat jo net wekker wurde fan de wekker..." Ze legde hem een voorwaardelijke celstraf op van 1 maand met een proeftijd van 3 jaar. In zijn eigen taal sprak ze de snikkende man toe: "Ik tink dat jo rekke binne omdat de offisier it miende wat se sei. Elkenien makket har soargen om jo. Jo kinne it net allinne. Dat is gjin swakte mar it just in kracht at jo hulp aanvaarde. Dat is de ienige manier….."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....