13.1 °C

© WâldNet

VV Kollum start competitie met zege op Zuidhorn

ma 26 september 2022, 10.40 uur

KOLLUM - In navolging van het tweede elftal eerder op de dag (5-1 overwinning) is ook het vlaggenschip van de VV Kollum op uitstekende wijze aan de competitie in de tweede klasse L begonnen. In Zuidhorn werd het na een ruststand van 0-1, mede door een gegeven rode kaart aan de thuisclub, uiteindelijk een ruime overwinning van 0-4. Gezien het aantal kansen in de laatste fase van het duel had dit echter nog hoger kunnen uitvallen.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blom was het de thuisclub dat trachtte om de Kollumers onder druk te zetten wat in de beginfase ook aardig lukte. Beide teams hadden echter de nodige moeite om de bal in de ploeg te houden, zodat door het regelmatige balverlies dreiging ontstond aan beide kanten. Kollum was nog het gevaarlijkst, met name in de omschakeling en moest een aantal keren door de scherp vlaggende grensrechter worden gestopt om een vroege voorsprong te nemen. Toch kreeg Kollum binnen tien minuten een grote kans. Het was Dennis Krohne die Benjamin Zondervan de diepte instuurde. Zijn voorzet belandde uiteindelijk bij de hard werkende Gerben Brandsma die waarschijnlijk niet in de gaten had dat hij veel meer tijd had om beheerst af te ronden. Zijn te gehaaste poging ging dan ook over.

Beide ploegen trachtten vervolgens om de wedstrijd in handen te krijgen, wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Ze slaagden hier dan ook niet echt in en door de nodige foutjes aan beide kanten bleef er dreiging voor beide doelen. Zo was het een aantal minuten na de grote kans van Brandsma bijna raak aan de andere kant. Een vreemde terugspeel(boog)bal werd door doelman Mark Huizenga niet goed verwerkt en hierdoor werd een grote kans geboden aan de thuisclub. Gelukkig voor de Kollumers kon deze niet verzilverd worden. Nadat Dennis Krohne vervolgens een pegel vanaf de zestien net naast had zien gaan, leek het erop dat de groenhemden na een half uur toch op een voorsprong zouden Komen. David Albert Villalta had de bal voor het inschieten, maar doelman Huizenga was op zijn post en redde bekwaam met de voet.

Achteraf bleek er sprake geweest van Buitenspel, zodat het feestje sowieso niet door was gegaan. Enkele minuten later was het wel raak voor de gasten uit Kollum. Een prachtige aangesneden vrije trap vanaf rechts door Dennis Krohne werd perfect binnen gekopt door Ruben Merkus, 0-1. Een mooie opsteker een kleine tien minuten voor de theepauze.

Zuidhorn liet het er natuurlijk niet bij zitten en wilde nog voor de rust de gelijkmaker forceren. Een minuut na de openingstreffer was dit ook bijna een feit, ware het niet dat opnieuw doelman Huizenga een prima sta in de weg was. Dit keer was het Thijs Zwarteveen, die later in de wedstrijd nog een beslissende rol zou spelen, die het net niet wist te vinden. Vervolgens kwam, ook nog voor de rust, Joop Pijnacker een teenlengte te kort op een voorzet van Benjamin Zondervan. Na nog wat kleine kansjes aan beide kanten werd er uiteindelijk gerust met een tussenstand van 0-1. Iedereen was er over eens dat de wedstrijd nog zeker niet gespeeld was en dat de tweede helft nog voor het nodige spektakel zou kunnen zorgen.

Een ongewijzigd Kollumer team verscheen aan de aftrap van de tweede helft met de intentie om de marge te vergroten. Al vrij snel na de hervatting moest doelman Nick de Jong dan ook al gestrekt om een inzet van Joop Pijnacker onschadelijk maken. Even later was het opnieuw Pijnacker die zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal zag verdwijnen. De Toon was gezet voor de tweede helft.

De Kollumers pakten steeds meer het initiatief, door zorgvuldiger te spelen en het tempo op te schroeven. De combinaties namen dan ook zo nu en dan in schoonheid toe. Een van die prima combinaties leverde na een uur spelen een corner op, welke uiteindelijk door Gerben Brandsma, vanaf een meter, werd ingeschoten. Op de doellijn bevond zich echter eerder genoemde Thijs Zwarteveen, die de bal met de elleboog voor de doellijn wist te stoppen. Een strafschop voor de VV Kollum was het gevolg als ook een rode kaart voor Zwarteveen. De penalty werd onberispelijk ingeschoten door Joop Pijnacker, die de tussenstand daarmee op 0-2 bracht.

Vanaf dit moment werd het een nog moeilijker verhaal voor de Zuidhorners, die overigens nog wel een knappe kopkans kregen (net over de deklat) een vijftal minuten na de benutte strafschop. Vervolgens werden er behoorlijk wat kansen gecreëerd door de mannen van trainer Ron de Boer, wat er toe leidde dat op een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd de 0-3 op het scorebord prijkte. Een prima voorzet van Thieme Brandsma werd met de “knibbel” oesterhard in het dak van de goal geschoten, waarbij de doelman volstrekt kansloos bleef. Nadat Kollum de nodige wissels had toegepast kon men zich opmaken voor het slotakkoord. Nadat Sander Gietema al voor het vijandelijk doel was verschenen en zijn kopbal net zag naast gaan, was het even later de goed spelende Dennis Krohne die doelman De Jong met een vlammend schot in de korte hoek verraste, 0-4. Zuidhorn probeerde nog wel om de eer te redden en kreeg ook nog wel een paar kleine kansen daartoe, maar miste de echte overtuiging om te scoren in de laatste fase van de wedstrijd. Noemenswaardig is ook nog de ouderwetse scrimmage in de zestien van Zuidhorn op vijf minuten voor het einde van de wedstrijd, waarbij de bal zeker vier keer werd ingeschoten, dan wel gekopt. Gek genoeg was of de deklat spelbreker dan wel keeper De Jong bij machte om de vijfde treffer van Kollum te voorkomen.

Een prima resultaat voor de Kollumers die volgende week LTC uit assen ontvangen op Sportpark Baensein. Ook LTC wist hun eerste wedstrijd winnend af te sluiten, zodat het volgende week weer een interessant potje kan worden tegen een onbekende tegenstander. Aanvang 14.30 uur.