9.1 °C

Knotsgekke derby levert eerste winst op voor Ropta Boys

zo 25 september 2022, 9.44 uur

EASTERNIJTSJERK - In een derby kun je van alles verwachten, maar vandaag in het eerste competitieduel van Ropta Boys tegen Ternaard zat alles wat je maar bedenken kon. Veel doelpunten, keiharde overtredingen, opstootjes, gele kaarten en zelfs een dubbele rode kaart. De leidsman van vandaag floot ook niet zijn beste duel, waar hij in de eerste helft floot voor alles, was er in de tweede helft geen fluit te horen op bepalende momenten. Voor beide ploegen was het lastig voetballen in wat toelaatbaar was en wat niet.

Ropta Boys begon met fris en aanvallend voetbal. Er zat veel strijd in de eerste dertig minuten en na twee minuten was er al gevaar uit een corner die maar net naast gekopt werd door Andre Turkstra. Toch was het na vijf minuten Ternaard dat op voorsprong kwam. Er werd gevlagd voor buitenspel waardoor de verdediging van Ropta Boys niet goed meer mee liep.

De leidsman negeerde dit vlagsingnaal en keurde de goal goed. Na overleg met de grensrechter bleef de goal staan en moest Ropta Boys opzoek naar de gelijkmaker. Deze liet niet lang op zich wachten en twee minuten na de voorsprong scoorde Jan Bandstra uit een snel genomen vrij trap. Ropta Boys was na deze goal de bovenliggende partij en creëerde veel kansen. Het was Erik de Vries die score had moeten verdubbelen in een levensgrote kans alleen voor de keeper, maar zijn schot was te hoog en ging over de goal. Ropta Boys bleef aanvallen via de Vries en Tjidsger Braaksma die zijn kopbal via de lat het veld weer in zag spatten.

Na een kwartier voetballen was daar dan toch de voorsprong, het was wederom Jan Bandstra die de bal koelbloedig in de hoek schoot. Heel Ternaard dacht een handsbal te constateren bij deze goal, maar ook deze aantijgingen wuifde de scheidsrechter weg en wees naar de middenstip. Ternaard was nog niet gezien en kwam gevaarlijk voor keeper Frans Postumus maar de voorhoedespeler schoot de bal voorlangs in plaats van richting de goal. Aan de andere kant een corner van Ropta Boys die slecht weg gewerkt werd door Ternaard en na een scrimmage voor de goal uiteindelijk via de bovenkant van de lat over de goal ging. Net voor rust kon Ternaard via een goedlopende aanval toch de gelijkmaker scoren. De scheidsrechter besloot hierna in een net genomen corner van Ternaard te fluiten voor het rustsignaal.

Na de thee was Ternaard veel feller en voetbalden agressiever. Er ontstond een ware vechtwedstrijd met soms grove overtredingen. Het was de leidsman die hier een grote rol in had door sommige overtredingen onbestraft te laten waardoor de spelers van beide teams het randje opzochten. Op het moment dat Ternaard feller en beter was, scoorde Ropta Boys via Rutger Torensma de 3-2.

Na dit doelpunt leek het even helemaal mis te gaan en was er een duel op de zijlijn waarbij een speler van Ternaard Erik de Vries na trapte. De scheidsrechter besloot beide spelers een gele kaart te geven waar rood voor de Ternaard speler toch op zijn plaats was geweest. Kort daarna weer een fikse overtreding van een Ternaardspeler en ook deze kon rekenen op een gele prent, wat hij daarna tegen de scheidsrechter zei, was vanaf de kant niet te horen, maar hij kreeg onherroepelijk een tweede gele kaart waardoor hij het veld moest verlaten met rood. De speler was blijkbaar nog niet uitgescholden waardoor hij nogmaals een rode kaart gepresenteerd kreeg en dus met dubbel rood kon vertrekken. De leidsman riep beide aanvoeders bij zich en na een pittige preek kon de wedstrijd vervolgd worden.

Ropta Boys probeerde de man meer situatie uit te spelen en net voor het einde van de wedstrijd was het Rutger Torensma die zijn tweede doelpunt aan liet teken voor de 4-2. De scheidsrechter had waarschijnlijk nog wat goed te maken en gaf in blessure tijd nog een penalty aan Ternaard voor een duel waarin twee spelers omhoog sprongen voor een kopbal en daardoor ongelukkig op elkaar vielen bij het neerkomen.

Ternaard wist dit kadootje te verzilveren en snelde zich terug naar de middenstip. Het was Sytze Talsma die na de aftrap meteen een goede pass naar voren gaf op Torensma die de bal doorspeelde op Bandstra. Met een simpele beweging speelde hij zichzelf vrij en schoot de bal achter de keeper om de eindstand op 5-2 te brengen.

Het werd een knotsgekke wedstrijd waarin duidelijk werd dat Ropta Boys het moeilijk heeft tegen niet voetballende ploegen. Vechtvoetbal is niet het spel wat Ropta Boys wil spelen maar als je een tegenstander treft die er bovenop zit en een overtreding niet schuwt, is het moeilijk om te blijven voetballen. Toch zaten er verfrissende aanvallen bij aan Ropta Boys zijde en zijn de eerste drie competitiepunten een feit.