9.3 °C

Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde opnieuw winnaar S&A Timmer- en Metselwerken-toernooi

zo 28 augustus 2022 18.35 uur

HARKEMA - De 27ste editie van het Harkemaster voorbereidingstoernooi, met dit jaar wederom S&A Timmer- en Metselwerken te Harkema als naamdrager, is gewonnen door Harkema-Opeinde. In de finale rekenden de Harekieten na strafschoppen af met VC Trynwâlden. Hoewel het de vierde keer was in de afgelopen vijf jaar dat de groengelen met de toernooiwinst aan de haal gingen, vergulde de eerste plaats van afgelopen zaterdag de gastheer met meer trots dan bij de voorgaande drie edities. Enerzijds omdat het deelnemersveld uit hoger spelende teams bestond dan de voorbije jaren. Hoofdzakelijk omdat Harkema door de toernooizege de eerste winnaar werd van de Sjoerd van der Wijk-cup. Treffend is het dat de club waarvoor de in 2020 overleden Van der Wijk zich decennialang heeft ingespannen als eerste de bokaal mocht hijsen.

Het kwam Harkema-Opeinde overigens allerminst aanwaaien. Sterker nog, lange tijd leek een finaleplaats er niet in te zitten voor de formatie van nieuwe trainer Tino Slagter. In de eerste twee groepswedstrijden kwam Harkema niet verder dan doelpuntloze gelijke spelen tegen Suameer en ONB. De brilstand leek ook in het derde groepsduel tegen Grootegast in de boeken te komen. Een meevallertje in de slotminuut bepaalde anders. Vanaf de strafschopstip schoot aanvoerder Chris Hoeksma zijn ploeg naar een 1-0 zege.

Dat bleek net genoeg voor de groepswinst. Grootegast bleef namelijk steken op 4 punten. De derdeklasser uit de grensstreek had het openingsduel met 2-0 gewonnen van ONB dankzij twee treffers van Mike Homan. Met Suameer hadden de Groninger provincialen daarna meer moeite. De fris van de lever voetballende Sumarders kwamen zelfs op een 0-1 voorsprong via Piter de Vries. Pal voor het laatste fluitsignaal kwam Grootegast langszij. Een hoekschop van Rowan Top viel rechtstreeks in de touwen. Er werd niet meer afgetrapt na de 1-1. Omdat Suameer-ONB in 0-0 eindigde ging de groepswinst naar Harkema.

In groep B tekende het krachtsverschil zich duidelijker af. Opende begon hier met een 2-0 zege op VVT. Roan Alssema en Jarno Westerhof scoorden. Op het veld ernaast schoot Fedde Durk Kingma de nieuwbakken zaterdag derdeklasser VC Trynwâlden langs Houtigehage. Diezelfde speler scoorde ook in de wedstrijd erna tegen VVT. Omdat zijn teamgenoten Jesper Veenstra en Thom Stielstra dat ook deden - laatstgenoemde zelfs driemaal - eindigde het bij VC Trynwâlden-VVT in 5-0.

Opende deed ook wat er van werd verwacht. De Peendermantsjes gaven Houtigehage met 3-0 klopt. De productie kwam van Patrick Pot, Niels de Jong en Arnold Oosterbaan. Door deze resultaten stond Trynwâlden in “pole-position” voor de kraker tegen Opende. Dat bleef ook zo. Bij Opende-Trynwâlden werd niet gescoord. VVT wimpelde de laatste plaats af door Houtigehage met 3-0 te verslaan. Youri Koelstra, Geale Walda en Friso Bosma waren namens de Heidepiken trefzeker.

Door deze ontwikkelingen kwamen in de grote finale Harkema-Opeinde en VC Trynwâlden tegenover elkaar te staan. Dit duel leek lang een prooi te worden voor de fusieclub uit Oentsjerk en omstreken. Jesper Veenstra scoorde de 0-1. In die score kwam pas kort voor het einde verandering. De manier waarop dat gebeurde was fraai. Een prima aanval van Harkema belandde via Jesper Hoeksma bij Geert van der Tuin. De clubtopscorer van 2019 bleef koel en trof de roos. Het liep daarom op strafschoppen uit. Die nam Harkema aanzienlijk beter. Waar namens de Harekieten youngsters Dennis van der Meer en Arno Schievink gedecideerd scoorden, raakten de Trynwâldsters tweemaal het aluminium. Het pleit was hiermee beslecht.

Ook op veld B moesten penalty’s de beslissing brengen. De derby FC Grootegast-Opende was hier in 1-1 geëindigd (treffers: Marcel Gelderloos en Jarno Westerhof). Vanaf elf meter was Opende de sterkste, met grote dank aan de in Harkema welbekende Martin Alma die twee strafschoppen pareerde. Suameer bleef de gehele middag ongeslagen door in de strijd om de vijfde plaats competitiegenoot VVT met 1-0 voor te blijven. Jaap Pietersma werd matchwinner. Bij Houtigehage-ONB kwam er ook een 1-0 uitslag uit de hoge hoed. Maiko van der Werff besliste de partij in het voordeel van de laatst overgebleven zondagclub van het toernooi.

Zo kwam er een einde aan een enerverende middag. Het voetballende gedeelte althans. De derde helft, onder aanvoering van DJ Direct zou aanzienlijk langer duren dan het wedstrijdgedeelte. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie van het voorbereidingstoernooi. Dat het “eigen” Harkema-Opeinde de cup pakte was mooi, maar aan de toernooiwinst mag wat de competitiestart betreft weinig waarde worden gehecht. De meeste deelnemers waren door vakanties en concerten qua bezetting verre van compleet.

Het was vooral een mooie gelegenheid voor de selecties om in het ritme te komen. Buiten dat om bewezen deze teams zich als zeer gewaardeerd deelnemer. Dat kan ook gezegd worden van de arbitrage. De heren Jo Hoekstra, Johannes van Houten, Rolf van der Molen en Robert Vonk kweten zich uitstekend van hun taak. Omdat ook op de weersomstandigheden niets was aan te merken, de vele aanwezige vrijwilligers zich van de beste kant lieten zien en de accommodatie – inclusief gehuurd veld van Harkemase Boys – mede dankzij een deel van die vrijwilligers tiptop in orde was waren alle ingrediënten om er een prima middag van te maken ruimschoots aanwezig.

Nog even alle cijfers op een rijtje:

Groep A
Harkema Opeinde-Suameer 0-0
FC Grootegast-ONB 2-0
ONB-Harkema Opeinde 0-0
Suameer-FC Grootegast 1-1
Harkema Opeinde-FC Grootegast 1-0
Suameer-ONB 0-0

1. Harkema Opeinde 3-5 (01-00)
2. FC Grootegast 3-4 (03-02)
3. Suameer 3-3 (01-01)
4. ONB 3-2 (00-02)

Groep B

Opende-VVT 2-0
VC Trynwâlden-Houtigehage 1-0
VVT-VC Trynwâlden 0-5
Houtigehage-Opende 0-3
VC Trynwâlden-Opende 0-0
VVT-Houtigehage 3-0

1. VC Trynwâlden 3-7 (06-00)
2. Opende 3-6 (05-00)
3. VVT 3-3 (03-07)
4 .Houtigehage 3-0 (00-07)

Strijd om 7de plaats: ONB-Houtigehage 0-1
Strijd om 5de plaats: Suameer-VVT 1-0
Strijd om derde plaats: FC Grootegast-Opende 1-1 (Opende WNS)
Finale: Harkema Opeinde-VC Trynwâlden 1-1 (Harkema WNS)

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws