11.6 °C

Foto: Klaas Elzinga

Hoofdtrainer Tino Slagter kijkt uit naar eerste seizoen bij Harkema-Opeinde

zo 14 augustus 2022 11.12 uur

HARKEMA - Onder tropische omstandigheden is de hoofdmacht van Harkema-Opeinde zaterdagochtend begonnen met de eerste training van het seizoen 2022/2023. Met enkele tientallen geïnteresseerden langs de zijlijn waren het louter bekende gezichten die op de grasmat van De Bosk het luie vakantiezweet eruit liepen. Met uitzondering van één persoon: Tino Slagter.

Voor de inwoner van het Drentse Bovensmilde wordt de komende jaargang het eerste seizoen waarin hij als hoofdtrainer van Harkema-Opeinde actief zal zijn. Uit alles blijkt dat Slagter zin heeft aan de klus. "Er waren bijna 20 spelers te trainen. Middenin de bouwvak met 30 graden is dat heel behoorlijk", aldus Slagter. Hoewel het avontuur van hem in Harkema uiterst pril is, zijn de eerste indrukken van de in Delfzijl geboren oefenmeester van de 76 jaar oude traditievereniging uit Harkema prima. Het afgelopen halfjaar heeft Slagter de ploeg reeds meerdere keren aan het werk gezien in competitieverband. Hoewel de resultaten in die wedstrijden niet altijd gunstig waren, beklijft een optimistisch gevoel. "Er loopt talent genoeg rond, dat had ik al gauw gezien. Tijdens de eerste training viel me ook op dat de selectie leergierig is. De opdrachten die ik meegaf werden direct uitgevoerd. Dat heb ik elders wel eens anders meegemaakt. De jongens willen graag. Als voorbeeld noem ik aanvoerder Chris Hoeksma, die aanvankelijk had afgezegd omdat hij een weekendje weg was. Toch stond hij gewoon op het veld. Klasse vind ik dat."

Buiten het spelersmateriaal om is Slagter in zijn nopjes met de technische staf, bestaande uit elftalleider Anne Hoeksma, verzorger Jitze From en grensrechter Lieuwe van der Heide. "De aanwezigheid van een kundig verzorger is heel fijn. Met Anne heb ik tot op heden regelmatig contact gehad. Net als Lieuwe loopt hij al decennialang rond op de club. Echte clubmannen. Ze zijn beter ingewijd dan ik. Het is niet meer dan logisch dat ik gebruik maak van hun expertise. De drie stafleden worden ook nauw betrokken bij het maken van opstellingen en het bepalen van een tactiek. Ik sta voor breed gedragen beslissingen en ben absoluut geen eigenheimer daarin. Buiten de staf om raadpleeg ik ook de selectie. De jongens moeten zich er fijn bij voelen. We moeten het met zijn allen doen", vult de werknemer van de Penitentiaire Inrichting te Veenhuizen aan.

Ook de doelstelling wordt hoofdzakelijk door de groep bepaald, zo legt Slagter, die in december glansrijk kampioen werd met de onder-23 van het gerenommeerde Asser ACV uit: "Ik ken de competitie niet. We moeten vaak naar Noord-Friesland. Daar kom ik niet vandaan en getraind heb ik er evenmin. Een voorspelling doen ten opzichte van competitiegenoten heeft dan ook geen zin. We moeten vooral naar ons zelf kijken. Wel vind ik dat er een duidelijk streven moet zijn. Aanmodderen in de middenmoot is niet mijn ding." Hoewel de speelwijze middels een democratisch besluit wordt bepaald , ambieert Slagter wel een aantal zaken: "Ik houd er niet van om me volledig in te stellen op een tegenstander. Wíj moeten toonaangevend zijn. Ik zoek het in voetballende oplossingen en zet het liefst zo hoog mogelijk druk. Ook tijdens trainingen worden er louter oefeningen met bal in geprogrammeerd. Duurlopen en dergelijke begin ik niet aan", zegt de 51-jarige stellig.

De voorbereiding zal in het teken staan van het klaarstomen voor de competitie. Er wordt begonnen met een selectie van 32 spelers. De verwachting is dat dit aantal voor de eerste competitiewedstrijd met een kwart verminderd is. De afvallers kunnen zich terugknokken via het tweede elftal dat dit jaar voor het eerst in de reserve tweede klasse uit zal komen. Een positieve ontwikkeling volgens Slagter: "Dat het tweede nu een klasse hoger speelt is alleen maar goed. Anders hadden ze nu in de B-categorie gespeeld, waar je regelmatig met afzeggingen te maken krijgt. Ze kunnen nu iedere week vol aan de bak!"

De komende twee weken vinden er 5 trainingen plaats. Op 27 augustus staat het regiotoernooi op de rol, gevolgd door een drietal oefen- en bekerwedstrijden. Aanstaande vrijdag wordt bekend hoe het speelschema in de vierde klasse B er uit komt te zien. Ongeacht de tegenstander in de eerste competitieronde kijkt Slagter uit naar zijn verblijf in Harkema: "We gaan er met zijn allen een mooi jaar van maken", sluit de sympathieke coach af.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws