11.9 °C

Harkema-Opeinde draait zich met zevenklapper warm voor kraker

zo 22 mei 2022, 10.19 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft de goede reeks waaraan het al wekenlang bezig is dit weekeinde een prima vervolg gegeven. Het tot zaterdag voor Harkema onverslaanbare Birdaard werd met een 7-1 nederlaag op zak terug naar huis gestuurd. De thuisploeg liet bij vlagen heel aardige dingen zien, al kreeg het hier ook ruimschoots de gelegenheid toe van de zeker in het laatste halfuur uitgeblust ogende Burdaarders.

Volgende week kan 'De Heide' op aanzienlijk meer tegenstand rekenen als aan de andere kant van de brug de wedstrijd wordt gespeeld waar al wekenlang reikhalzend naar uit wordt gekeken: de kraker SC Kootstertille-Harkema Opeinde.

Op wat gerust als de beste grasmat van het noorden beoordeeld kan worden liet Harkema-Opeinde er zaterdagmiddag geen gras over groeien. Al na twee minuten kreeg Hille Postma een goede mogelijkheid uit een crosspass van Sytze Wouda. Postma scoorde niet. Lang hoefde hij hier niet om te treuren. Een minuut later trof hij wel de roos.

Negen minuten daarna had hij zelfs zijn tweede doelpunt te pakken, waardoor er reeds na 12 minuten een comfortabele 2-0 voorsprong op het scorebord stond. Beide doelpunten werden door Postma met het hoofd gemaakt. Beide keren was Alex van der Tuin de aangever. De assists van Van der Tuin waren zoals gebruikelijk ragfijn, maar de manier waarop Birdaard het gelaten aanschouwde was verbazingwekkend. Wellicht ging het allemaal iets te eenvoudig voor de overigens prima startende groengelen en sloop er daardoor enige gemakzucht in de ploeg. Het spel aan thuiszijde werd slordiger. Het flitsende van de beginfase verdween.

Vanaf de twintigste minuut begonnen de gasten waarschuwingssignalen af te geven. Deze werden door de Harekieten niet op waarde geschat. In de 38ste minuut lag de 2-1 in de touwen. De vogelvrij staande Thomas Jansma kon de bal vanuit de lucht binnen kogelen. Vlak voor de pauze werd het zo weer een wedstrijd. Dit had Harkema volledig aan zichzelf te danken.

Niet voor het eerst dit seizoen was het Paul van der Heide die zijn ploeg op het juiste spoor zette. In de 54ste minuut scoorde Van der Heide de 3-1. Zijn als voorzet bedoelde vrije trap werd door iedereen gemist en stuiterde in de verre hoek. Birdaard probeerde zich hierna een weg terug in de partij te vinden.

Thomas Jansma schoot vanuit de draai rakelings naast. Lennaert Kooistra zag zijn schot geblokt worden door Jesse Nicolai die direct hierna vervangen werd. Nicolai bewees zo zijn waarde weer eens. Sowieso verdient hij veel respect voor de wijze waarop hij het vlaggenschip dient nadat hij uit spelersnood bij de selectie werd gehaald. Zo rond het uur werd het zichtbaar dat Birdaard de krachten grotendeels had verspeeld. Harkema profiteerde hier optimaal van.

In de 67ste minuut kreeg Hille Postma na een lange bal van achteruit vrije doorgang. Postma speelde invaller Jorryt Hoeksma in. Die was niet zelfzuchtig en legde de bal klaar voor Hilbrand Benedictus, die de bal met een dropkick in de hoek knalde. De 5-1 liet nauwelijks vijf minuten op zich wachten. De al geruime tijd goed spelende Alex van der Tuin werd van achteren aangetikt in het strafschopgebied en schoot zelf de toegekende elfmetertrap binnen.

De koek was nog niet op. Paul van der Heide leverde in minuut 82 een weergaloze dieptepass af op Jorryt Hoeksma. Keeper Kooyenga werd omspeeld en Hoeksma tikte de bal in het lege doel. Alweer de derde treffer van de junior in zijn nog prille loopbaan bij de selectie. Het slotakkoord was voor Van der Heide zelf. De uitblinker haalde vanaf een metertje of twintig uit en zag zijn inzet via een Burdaarder been in de netten zeilen.

Het werd zo een mooie middag voor het technisch trio Pander-From-Van der Heide, dat het dit weekeinde zonder hoofdtrainer Jan van Dijk moest doen. Van Dijk fungeerde als ceremoniemeester op een bruiloft in Hengelo. Terwijl wederhelft Anoeska rond half vijf het door de bruid in de lucht gegooide bruidsboeket uit de lucht plukte en verheugend uitkijkt naar het aanzoek, las Van Dijk op zijn iPhone dat zijn ploeg het prima had gedaan. Alleen maar tevreden gezichten dus bij Harkema-Opeinde. De kansen op de derde periodetitel zijn nog levend en gemakkelijk wordt het niet, maar met de partij tegen Kootstertille in aantocht staat er nog van alles op het spel en daar zag het een week of vier geleden niet naar uit.