Account
Logo
Zoeken
Zoeken
10.2 °C

Provincie Fryslân vrijgesproken van storten vervuild baggerslib in zandwinput bij Suwâld

ma 21 maart 2022 13.15 uur

LEEUWARDEN - Het storten van 10.000 kuub vervuilde baggerslib in een voormalige zandwinput bij Suwâld, tijdens de zogeheten PFAS-crisis, was het gevolg van een menselijke fout. Dat was de conclusie van de economische politierechter in een zaak die het Openbaar Ministerie (OM) had aangespannen tegen de Provincie Fryslân.

Stikstofneerslag

Na een uitspraak van de Raad van State – de hoogste instantie in het bestuursrecht – in mei 2019 in een zaak die was aangespannen door Natuur- en milieuorganisaties, werden de regels rond het terugdringen van de uitstoot van stikstof ineens een stuk strenger. De Natuur- en milieuorganisaties vonden dat de Nederlandse overheid er ten onrechte ervan uitging dat de stikstofneerslag in Nederland zou afnemen.

Conclusie Raad van State

De Raad van State kwam tot de conclusie dat de Nederlandse aanpak niet deugde en in strijd zijn was met de Europese regelgeving. De uitspraak van de Raad van State had grote gevolgen voor onder andere de intensieve veehouderij en bouw- en transportbedrijven. Veel projecten moesten worden stilgelegd.

PFAS

Het baggerslib dat na het ingaan van de nieuwe regelgeving werd gedumpt in de zandwinput bij Suwâld had onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van PFAS (poly en perfluoralkylstoffen). En dat was niet gebeurd. Voor die uitspraak was de put bij Suwâld al aangewezen om het baggerslib in te dumpen. Na 1 oktober – de ingangsdatum van de nieuwe regels – was er nog zo’n 10.000 kuub in de put gestort.

“Een menselijke fout”

Daarvoor, toen alles nog gewoon mocht, was er al 200.000 kuub baggerslib in de put gestort. Peter Koops, advocaat van de provincie Fryslân, betoogde dat er van de kant van de provincie absoluut geen opzet in het spel was. Er was volgens de raadsman sprake geweest van “een menselijke fout”. Het was de verantwoordelijke projectleider ontgaan dat het baggeren uitliep.

“Niet goed ingericht binnen de provincie”

Officier van justitie Siebren Buist vond dat de provincie zich wel degelijk schuldig had gemaakt aan het plegen van een strafbaar feit. Dat het om een menselijke vergissing ging maakte dat niet anders, vond Buist. “Dan is het niet goed ingericht geweest binnen de provincie”. De officier eiste een boete van 4000 euro. Rechter Klaas Bunk sprak de provincie vrij. Bunk oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de provincie opzettelijk de regels had overtreden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....