Account
Logo
Zoeken
13.4 °C
Smallingerland klaar voor opvang Oekraïners

Smallingerland klaar voor opvang Oekraïners

wo 2 maart 2022, 12.01 lokaal nieuws

DRACHTEN - Smallingerland maakt zich klaar voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "De bereidheid om te helpen is verschrikkelijk groot. Als gemeente willen we ons steentje bijdragen waar we kunnen", liet burgemeester Jan Rijpstra dinsdagavond voorafgaand aan de raadsvergadering weten. In een bewogen toespraak hield hij de raadsleden, bezoekers en kijkers op internet voor dat de gemeente acties van eigen inwoners zoveel mogelijk ondersteunt.

Smallingerland wil in elk geval alle acties inventariseren. Inwoners bieden vluchtelingen nu al onderdak, aldus Rijpstra . "Het is onduidelijk hoe de vluchtelingenstroom zich de komende tijd zal ontwikkelen. Een grote toestroom is reëel." Smallingerland trekt op met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die landelijk initiatieven ontplooit, en Veiligheidsregio Fryslân, die de crisisnoodopvang in Friesland coördineert. "We hebben nog geen verzoek voor opvang van het rijk gehad, maar we weten dat het COA geen plek meer heeft."

Inwoners van Smallingerland komen met veel vragen naar het gemeentehuis in Drachten, vertelde Rijpstra. Hij zei dat informatiebulletins voor inwoners, bestuurders en ambtenaren worden gemaakt, zodat iedereen van de laatste stand van zaken op de hoogte kan worden gesteld.

Op andere fronten is Smallingerland ook al actief. Net als de Friese gemeente Vlieland doet Smallingerland ook geen zaken met het Russische gasbedrijf Gazprom, memoreerde Rijpstra fijntjes. Bovendien doet de gemeente al jaren aan opvang van vluchtelingen. Het asiezoekerscentrum in Drachten is het oudste van de provincie.

Een dissonant in de Oekraïne-discussie was een motie, waarin D66 vroeg om na te denken over opvanglocaties. De wijze waarop dat gebeurde stuitte de andere raadsleden zodanig tegen de borst dat fractiewoordvoerder Roy Postma-Drent zijn voorstel introk en zijn drie jaar geleden op het Maidanplein in Kiev gekochte Oekraïense vlaggetje weer in zijn tas opborg. Een overbodige motie, oordeelden de collega-raadsleden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws