Account
Logo
Zoeken
8.8 °C
Kaartverkoop theaterstuk Grauwe Hemel van start
Hoofdrolspelers Johannes Keekstra en Frank de Wilt van de locatievoorstelling Grauwe Hemel in Foudgum, in mei 2022. Foto: Siem Akkerman/Arjan Geertsma

Kaartverkoop theaterstuk Grauwe Hemel van start

di 1 maart 2022, 18.51 uur

FOUDGUM - Vanaf dinsdag 1 maart zijn tickets voor de voorstellingenreeks Grauwe Hemel verkrijgbaar. Het locatietheater over Nederlands beroemdste dichter-dominee François HaverSchmidt alias Piet Paaltjens en zijn strijd met de orthodoxe plattelandscultuur vindt in mei plaats in en rond 'zijn' Mariakerk en pastorie van het Friese gehucht Foudgum (bij Dokkum).

Grauwe Hemel wordt zes keer opgevoerd. De première is op een datum met een knipoog: vrijdag de dertiende mei. Kaartverkoop verloopt via de website van het uitgebreide project, waarbinnen ook een boek en een blondbier verschenen.

François’ Foudgum

Met 80 inwoners is de omvang van dorp en kerk beperkt; wie een toegangskaart wil bemachtigen doet er vanaf 1 maart verstandig aan de vernieuwde website snel te bezoeken. De locatievoorstelling leidt de bezoekers door het Foudgum van François HaverSchmidt, die hier rond 1860 zijn domineescarrière begint, teleurgesteld wordt in het ambt en het heersende milieu, en zijn tijd verdrijft door in zijn pastorie te dichten onder pseudoniem Piet Paaltjens.

Een paar jaar later zal diens dichtbundel Snikken en grimlachjes, vol zwartgallige en humoristische poëzie, hem tot op de dag van vandaag beroemd maken. De theaterganger treedt tijdens het stuk in de zware voetsporen die HaverSchmidt tussen pastorie en kerk trok, en beleeft binnenin de kerk zijn groteske strijd met geloof, gemeenschap, omgeving en vooral met zichzelf.

Bitterzoet

De regie is in handen van Brecht Wassenaar, veelgevraagd regisseur in Fryslân en actrice bij onder meer Tryater. Spel door onder meer Frank de Wilt en Johannes Keekstra. De laatste is ook verantwoordelijk voor het zwartkomische script en is, afkomstig uit de regio, initiatiefnemer van het Grauwe Hemel-project. Hij schreef het boek Onder Frieslands grauwe hemel (uitgeverij Wijdemeer), dat sinds november 2021 verkrijgbaar is, en liet in Dokkum het speciaalbier Blondlokkige Johanna brouwen, naar een al net zo bitterzoet gedicht van HaverSchmidt.

Totaalbeleving

De locatievoorstelling speelt zich deels buiten en deels binnen af, waarbij een speciale rol voor de omgeving en met name de kerk is weggelegd. Het publiek wordt getrakteerd op een totaalbeleving, mede met speciale inzet van licht en geluid. De voorstelling is in de geest van HaverSchmidt/Paaltjens: soms zwaar van onderwerp maar met veel lucht gebracht. Wie geen fan van de dichter-dominee is, kan moeiteloos plaatsnemen want de thematiek van keurslijven, ambities, identiteit en hoop is universeel.

Tickets en meer informatie via www.grauwehemel.frl

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
34.1%
Nee  
47.6%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum



regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding