17.2 °C

© WâldNet

Rechter tegen Zaailandrellers: Je bent een mietje als je je laat opruien

wo 19 januari 2022 14.12 uur

LEEUWARDEN - Een Drachtster (18) die op de avond van 13 november vorig jaar betrokken was bij de rellen op het Zaailand in Leeuwarden, is woensdag door de politierechter veroordeeld tot drie maanden cel. De Drachtster had een bierfles naar de politie gegooid. Drie andere relschoppers kregen werkstraffen. De zaken van twee verdachten, een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 27-jarige stadgenoot, werden aangehouden.

Nieuwe coronamaatregelen

De rellen braken uit na een oproep van de Leeuwarder horeca om geen gehoor te geven aan het besluit van de regering om nieuwe coronamaatregelen uit te vaardigen om het aantal groeiende besmettingen terug te brengen. De horeca had aangekondigd niet mee te zullen doen aan de nieuwe coronamaatregelen. Er was een oproep gedaan aan het publiek om \'s avonds te verzamelen bij het Paleis van Justitie op het Zaailand.

Zwaar vuurwerk

Honderden personen verzamelden zich bij het gerechtsgebouw. Politieagenten werden bekogeld flessen, (volle) bierblikjes, en terrasstoelen en er werd met zwaar vuurwerk gegooid. De agenten moesten soms rennen voor hun leven. De ME voerde meerdere charges uit, waarna de relschoppers zich verspreidden over de binnenstad.

Aangehouden in de Peperstraat

De Drachtster werd aangehouden in de Peperstraat. Behalve dat hij met een flesje had gegooid, had hij zich verzet. Hij heeft een strafblad en liep nog in een proeftijd. Een 20-jarige inwoner van Bitgum zou vuurwerkbommen naar de politie hebben gegooid. Hij ontkende, maar de rechter ging af op de verklaringen van de agenten die de Bitgumer hadden aangehouden. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Bierfles naar ME-wagen gegooid

Een 20-jarige Leeuwarder had ook met vuurwerk gegooid, hij kreeg een werkstraf van 180 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Een 19-jarige Leeuwarder moet ook 90 uur gratis werken. Daar bovenop kreeg hij 90 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Hij had een bierfles naar een ME-wagen gegooid.

Mee laten slepen door andere relschoppers

De verdachten betuigden spijt en zeiden dat ze zich mee hadden laten slepen door andere relschoppers. Een verdachte verklaarde dat hij zich onder druk gezet voelde door de rellende meute om mee te doen. Hij was bang dat als hij niet mee zou doen, hij zou worden uitgemaakt voor \'mietje’. “Ik vind dat je een mietje bent als je je laat opruien”, reageerde de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws