15.5 °C

© WâldNet

Persconferentie: detailhandel en sportclubs weer open

vr 14 januari 2022 19.13 uur

LEEUWARDEN - De detailhandel en sportclubs kunnen weer gedeeltelijk open. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie van premier Rutte. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen, tot 17.00 uur.

Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Het is een spannend moment omdat er momenteel sprake is van enorm hoge besmettingscijfers van zo'n 200.000 per week. In de tussentijd is er een toenemende maatschappelijke druk om maatregelen los te laten. Niet alle branches mogen de deuren openen. De horeca, de evenementenbranche en de cultuursector blijven voorlopig gesloten. Rutte: "Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting en al die moeite om veilig open te gaan." Maar de premier noemt het 'een optelsom'. Op dinsdag 25 januari is er een nieuw weegmoment, dan kijkt het kabinet naar deze sectoren.

Na twee jaar zijn we - volgens minister Kuipers - in een nieuwe fase van het coronavirus beland. Nederland moet leren leven met het virus. Kuipers verwacht dat het aantal besmettingen accelereert als we opengaan. "Dat betekent het dat je toch op bepaalde momenten nee moet zeggen....." Hij zei dat in reactie op een vraag waarom de ene ondernemer wel en de andere ondernemer niet open mag. (detailhandel vs. horeca bijv. red.).

Intensiviteit

Bij de huidige wijzigingen is door het kabinet vooral gekeken naar de intensiviteit van het contact. Bij evenementen en in de horeca is dat groter dan in bijvoorbeeld een winkel. Rutte hoopt over 'een dag of tien' meer branches open kunnen maar niets is nog zeker. De horeca, evenemntenbranche en cultuursector zullen dan prioriteit krijgen.

Klik hier voor alle informatie op rijksoverheid.nl

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

zaterdag 24 september

Fruitdag bij de Spitkeet