Account
Logo
Zoeken
0.9 °C

© Jochem Wiersma

Man rijdt weg terwijl dorpsgenoot aan portier hangt: werkstraf

vr 14 januari 2022 15.40 uur

LEEUWARDEN - Toen hij medio september zag dat er een feestje gaande was in zijn dorp, besloot een Holwerder (21) daar luid claxonnerend de aandacht op te vestigen. Met een megafoon werd er vanuit de auto van de Holwerder 'corona, politie' geroepen.

'Opruien'

Het was volop coronatijd en de Holwerder en zijn maat die bij hem in de auto zat zagen dat de feestgangers zich niet aan de regels hielden. Op de vraag van rechter Klaas Bunk waarom hij het nodig vond om zoveel herrie te schoppen, antwoordde de Holwerder dat hij de mensen wilde 'opruien'.

Man hing aan de handgreep

Hij zat in het beklaagdenbankje omdat hij met zijn auto op iemand zou zijn ingereden. Daarna zou hij zijn weggereden terwijl er nog een man aan de handgreep van de autoportier hing. De vrouw waar hij op ingereden zou zijn, was de dochter van de bewoners van de woning waar het feest plaatsvond.

Kinderen op bed

Zij had net de kinderen op bed en wilde weten waarom de verdachte en zijn maat het nodig vonden om zoveel herrie te schoppen. Haar vader was het andere slachtoffer. Toen hij zijn dochter bij de auto zag staan, kwam hij ook om uitleg vragen. Op het moment dat de man de portier wilde openen, zou de verdachte zijn weggereden.

'Niet mijn probleem'

De man werd vervolgens een aantal meters door de auto meegesleurd. Wat dat betrof voelde de Holwerder zich niet schuldig. “Het is toch niet mijn probleem als hij mijn portier vastpakt als ik wegrijd”, merkte hij op. “Het probleem begint bij uw gedrag. U had daar niks te zoeken”. vond rechter Klaas Bunk.

Gevaarlijk rijgedrag

Met officier van justitie Tjerk Buma oordeelde Bunk dat de bedreiging van de dochter, door op haar in te rijden, niet kon worden bewezen. De Holwerder was wel weggereden terwijl de vader vlakbij zijn auto stond. De Holwerder had beter moeten uitkijken, meende de rechter. “Het is aan u om u ervan te vergewissen dat u op een veilige manier kunt wegrijden. U had gewoon moeten blijven staan”. Door wel weg te rijden had de man zich bezondigd aan gevaarlijk rijgedrag vond Bunk. De Holwerder kreeg een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. De vader krijgt 250 euro smartengeld. De man had een paar gekneusde ribben opgelopen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....