16.1 °C

Dokkumer overlastgever: 'Ik laat mij niet in mijn vrijheid beperken'

vr 14 januari 2022 14.45 uur

LEEUWARDEN - Een 55-jarige Dokkumer moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden voor maar liefst 14 strafbare feiten. De man had voornamelijk voor veel overlast gezorgd in het centrum van Dokkum. Hij kreeg van burgemeester Kramer een gebiedsverbod, hij mocht niet binnen de bolwerken komen, maar daar had hij zich niet aan gehouden.

Brand in muziekgebouw

“Ik laat mij niet beperken”, zei hij tegen de rechter. Verder had de man in de nacht van 19 februari vorig jaar een brand veroorzaakt in het oude gebouw van muziekvereniging DoMuKo aan de Hoedemakersweg. De verdachte, die op dat moment dakloos was, overnachtte regelmatig in het gebouwtje. Waarschijnlijk is de brand ontstaan doordat hij kaarsen had laten branden.

Koffie met waxinelichtje

Medio september verbleef de Dokkumer in een boot die aan een steiger in het Dokkumer Grootdiep lag. Er ontstond brand aan de steiger, ook veroorzaakt door de verdachte. Hij had met behulp van een waxinelichtje koffie gezet en was in slaap gevallen. Eind april zagen mensen hem met een pistool rondlopen, onder andere in het Kruidvat.

Vernielingen in GGZ-gebouw

Het bleek later om een speelgoedpistool te gaan, maar desalniettemin was de Dokkumer in overtreding. “Op afstand leek het wapen verdraaid echt”, aldus officier van justitie Tjerk Buma. Op 21 december had hij vernielingen gepleegd in het GGZ-gebouw aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum en had hij een medewerker bedreigd met een afgebroken stuk plexiglas. Begin april had hij een hakenkruis gekrast in een auto van MindUp, een onderdeel van GGZ Friesland.

Antisociale gedrag

De Dokkumer kampt met psychische problemen, maar dat gaf rechter Klaas Bunk geen aanleiding om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. “Er is misschien sprake van een stoornis, maar het antisociale gedrag van u, daar reken ik u op af”, aldus de rechter. De man zit sinds 21 december vast, sinds het akkefietje bij de GGZ.

Bunk bepaalde dat de Dokkumer in elk geval zes maanden moet zitten. Aan een agent die hij met de dood heeft bedreigd moet hij 250 euro smartengeld betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

zaterdag 24 september

Fruitdag bij de Spitkeet