21 °C

Illustratie: Heleen van den Broek | Links de officier en de rechter, rechts de advocaat van de verdachte

12 maanden cel voor Anjumer die bierfles naar agent gooide

wo 12 januari 2022 15.02 uur

LEEUWARDEN - De 27-jarige Anjumer die in de nacht van 30 op 31 december in de tuin van zijn woning aan de Burmaniastrjitte een agent een bierfles in het gezicht gooide, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden plus vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man moet zich na de detentie melden bij de reclassering en hij moet een training agressiebeheersing volgen. Ook mag hij in de proeftijd geen alcohol gebruiken. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Meldingen van overlast

De verdachte had volgens eigen zeggen niet deelgenomen aan de ongeregeldheden die in de nacht van 30 op 31 december in Anjum plaatsvonden. Omdat er in de voorafgaande dagen al het nodige was gebeurd in het dorp had de burgemeester een noodverordening uitgevaardigd. Er waren verschillende meldingen geweest van overlast door vuurwerk, carbidschieten en brandstichtingen. Ook circuleerden berichten dat de politie naar Anjum zou worden gelokt.

Groep stond in de tuin

De politie en ME waren in Anjum omdat een groep jongeren de brandweer hinderde bij het blussen van een brand aan de Mûnebuorren. De agent die gewond raakte hoorde bij een groep agenten die de ME ondersteunde. De 27-jarige verdachte stond met bekenden en familie in de tuin voor zijn woning. Volgens de verdachte stormden de politiemensen de tuin in en sloegen ze er meteen op los.

Twee tikken met wapenstok

Volgens de agenten werd er vanuit de tuin met vuurwerk gegooid en werd de groep gesommeerd om naar binnen te gaan. Toen dat niet gebeurde kreeg de verdachte twee tikken met een korte wapenstok. Hij zou daarop ‘met kracht’ de fles bij de agent in het gezicht hebben gesmeten. Dat ontkende de verdachte: hij zou met een bierfles om zich heen gezwaaid hebben om de aandacht op zich te vestigen. Hij wilde zo zijn moeder, zijn zusje en zijn vriendin beschermen.

“Intentie om zo hard mogelijk te raken”

Hij zou niet hebben geweten dat er een noodverordening gold. Dat is volgens de politie tegen de groep gezegd en tot drie keer toe in het dorp omgeroepen. De agent liep ernstig letsel op. De agent had verklaard dat de verdachte hem aankeek vlak voor hij de fles gooide. “Het was zijn intentie om mij zo hard mogelijk te raken, hij wilde mij het licht uit de ogen gooien”, aldus de agent.

Smartengeld

Of het letsel blijvend is en of hij met zijn linkeroog weer normaal zal kunnen zien, is nog niet bekend. Het bedrag aan smartengeld dat werd toegewezen – de rechter wees 6000 euro toe – is een voorlopige vergoeding. De verdachte had spijt. “Het is stom natuurlijk, ik baal als een stekker. Ik voel me verrotte schuldig”. Bij de politie had hij gezegd dat het nooit zijn bedoeling is geweest om iemand te verwonden.

“Blijf van onze hulpverleners af”

Volgens officier van justitie Johan Stoffels moet “heel Anjum” hebben gehoord dat er een noodverordening was afgekondigd. “De mensen in de tuin vonden dat ze niet hoefden te luisteren”. Stoffels ging er vanuit dat de Anjumer de fles met opzet heeft gegooid. Dat er sprake was van geweld tegen hulpverleners rekende de officier de verdachte extra zwaar aan. “Blijf van onze hulpverleners af. Met oud en nieuw lijkt het erop of mensen denken maar los te kunnen gaan”.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws