Account
Logo
Zoeken
11.2 °C

Uitbreiding Waterpark Zwartkruis met 34 luxe villa's

di 11 januari 2022, 14.55 uur

NOARDBURGUM - Waterpark Zwartkruis in Noardburgum breidt uit met 34 luxe vakantievilla's. De bouw is deze maand van start gegaan. De uitbreiding past bij de ambitie van de vier gemeenten in Noordoost-Friesland om het aantal jaarlijkse overnachtingen in de regio van 600.000 nu naar 900.000 in 2030 te brengen. Waarschijnlijk blijft het niet bij deze uitbreiding, er worden al nieuwe bouwplannen gesmeed.

"Wij zijn een goed alternatief voor de drukke watersportplaatsen in het zuidwesten van Fryslân", zegt bedrijfsleider Bastiaan Faber. "Op de Burgumer Mar is het een stuk rustiger dan op bijvoorbeeld de Snitser Mar. Daarnaast kun je hier prachtig fietsen in het coulissenlandschap en ben je zo op de Waddeneilanden." De bedrijfsleider, die het park samen met zijn vrouw Elina en oudste zoon Bjorn runt, heeft over drukte niet te klagen.

Het park is ook populair bij onze oosterburen. "Zo'n 40 tot 45 procent van de bezoekers komt uit Duitsland. Daarnaast weten ook toeristen uit België ons steeds beter te vinden. Zij vormen zo'n 10 tot 15 procent van onze bezoekers."

Luxe, gasloos en duurzaam

Het park telt nu 41 vakantievilla's, waarvan de meeste zijn voorzien van luxe wellness-faciliteiten. De 34 nieuwe vakantievilla's zijn ontworpen door Adema Architecten, worden traditioneel gebouwd en liggen net als de bestaande villa's aan open vaarwater. De woningen hebben geen gasaansluiting en voldoen aan de nu geldende duurzaamheidseisen (BENG-normering) maar kunnen ook als energieneutrale woning worden geleverd.

Faber merkt dat gasten steeds meer luxe willen. "De grootste vakantievilla voor tien personen heeft daarom een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter, dit is inclusief overdekt terras. Ook is de villa voorzien van drie badkamers en maar liefst vijf wc's."

Dagrecreatiestrand

In 2023 moet deze uitbreiding klaar zijn. Dan beginnen de voorbereidingen voor fase 3. Waterpark Zwartkruis heeft nog zeven hectare grond, waarop volgens het bestemmingsplan 60 eenheden mogen worden gebouwd. Daarnaast werkt het park samen met de directe omgeving aan een plan voor een recreatiestrand aan de Burgumer Mar. Zowel gasten als inwoners uit de regio moeten hier kunnen recreëren. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft aangegeven medewerking te verlenen aan dit plan.

175.000 overnachtingen per jaar

Faber heeft berekend dat Waterpark Zwartkruis een groot aandeel kan leveren in het aantal overnachtingen in de regio. "Wij hebben nu zo’n 300 bedden, met deze uitbreiding komen er ongeveer 200 bij. De 60 woningen uit fase 3 zijn goed voor zo’n 500 bedden. Dat zijn 1.000 bedden in totaal, deze leveren zo’n 175.000 overnachtingen per jaar op."

Werkgelegenheid: alleen lokale bedrijven

De uitbreiding draagt ook bij aan de werkgelegenheid in de regio. Het plan wordt gerealiseerd door lokale bedrijven. De hoofdaannemer is Bouwbedrijf Postma uit Kootsterstille. Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk verricht al het grondwerk en de aanleg van de waterpartijen en walbeschoeiing. DRS Installatietechniek BV verzorgt al het installatiewerk, Expert Burgum de techniek in de vakantievilla's en Mekkes Vloeren uit Gytsjerk de stoffering. Bakker Postma uit Leeuwarden levert en installeert de keukens en het sanitair, Vihta Wellness uit Boornburgum alle wellness-faciliteiten. Tuincentrum de Rode Beuk legt de tuinen aan en Waterrijk Wonen Makelaars uit Sint Nicolaasga gaat de vakantievilla’s verkopen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt