Account
Logo
Zoeken
4.4 °C
Dief steelt beurs van oud vrouwtje en telefoon van invalide jongen

Dief steelt beurs van oud vrouwtje en telefoon van invalide jongen

ma 10 januari 2022, 13.45 uur

LEEUWARDEN - Een 19-jarige (ex-) bewoner van het Drachtster azc pleegde vorig jaar in korte tijd een reeks strafbare feiten. "Heel vervelende feiten", vond rechter Brigitte Hammerle. De man pikte de portemonnee van een oud vrouwtje uit haar rollator en van een invalide jongen in een rolstoel stal hij de telefoon.

'Kwetsbare slachtoffers uitgezocht'

"U hebt stuk voor stuk kwetsbare slachtoffers uitgezocht", merkte de rechter op. De verdachte was tegelijk brutaal en gewiekst te werk gegaan. De oude vrouw had hij achtervolgd tot bij ze bij haar woning was. Toen de vrouw haar postbus wilde controleren, rende de man op haar af en griste hij de portemonnee uit de rollator.

Invalide jongen knuffel gegeven

Dat was begin mei vorig jaar. Ruim een maand later stal de verdachte de telefoon van een invalide jongen in een rolstoel. Hij had het nietsvermoedende slachtoffer een knuffel gegeven. Toen de man weg was, was de telefoon van de jongen verdwenen. Begin juli maakte de verdachte zich schuldig aan een onvervalste tasjesdiefstal.

Café-eigenaar belde de politie

Bij een café in Drachten had hij de tas van een bezoekster gestolen toen de vrouw door een andere man, een bekende van de verdachte, werd afgeleid. De café-eigenaar had de camerabeelden bekeken en zag de verdachte bij toeval de volgende dag lopen. De man belde meteen de politie.

Gestolen gsm achter koelkast

De verdachte, een Senegalese asielzoeker, bleek nog meer op zijn kerfstok te hebben. In juni had hij een medebewoner van het azc met een kettingslot geslagen. Hij bleek ook nog een andere diefstal op zijn geweten te hebben: achter de koelkast in zijn kamer had hij een gestolen gsm verstopt.

Uitzetcentrum

De man was nog niet zo lang in Nederland, maar het ziet er niet naar uit dat hij hier kan blijven. Momenteel verblijft hij in het uitzetcentrum in Ter Apel. Waarschijnlijk moet hij terug naar Duitsland, het eerste land waar hij asiel heeft aangevraagd. Hij ontkende alles wat hem werd verweten.

Drie maanden cel

Mede op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen oordeelde rechter Hammerle dat alles wat de man werd verweten bewezen kon worden. Omdat vanwege zijn asielstatus een werkstraf niet uitvoerbaar zou zijn, legde de rechter drie maanden cel op. De schadevergoedingen van drie slachtoffers werden toegewezen tot een bedrag van in totaal ruim 960 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'