18.9 °C

OM wil jeugd-tbs voor verdachte (21) van woningoverval Broeksterwâld

do 06 januari 2022 17.10 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag een jeugddetentie gelijk aan het voorarrest plus het opleggen van de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor de 21-jarige man uit Broeksterwâld die wordt verdacht van de overval op een 70-jarige dorpsgenote.

Verdachte blijft ontkennen

De verdachte zit precies een jaar vast, hij werd op 5 januari vorig jaar opgepakt. Hij blijft ontkennen dat hij de overval heeft gepleegd. Op 15 december 2020 belde de overvaller, getooid met een bivakmuts, aan het begin van de avond aan bij de woning van het slachtoffer aan de Patrimoniumwei. Eenmaal binnen riep de man, dreigend met een mes, dat hij geld wilde. De vrouw gaf wat papiergeld, maar de overvaller wilde meer.

Gedreigd hondje dood te maken

Toen het slachtoffer weigerde haar pinpas te geven, dreigde de overvaller het hondje van de vrouw dood te maken. Uiteindelijk griste de man twee telefoons mee en nam hij de benen. De verdachte voldoet deels aan het signalement: volgens het slachtoffer had de overvaller een zwarte huidskleur. De verdachte is geboren in Burundi en is als vluchteling naar Nederland gekomen.

Oud vrouwtje overvallen

Hij zou dezelfde avond tegen een kennis hebben gezegd dat hij een oud vrouwtje had overvallen. Op dat moment had de politie al wel een persbericht uitgebracht, maar was nog niet bekend dat het slachtoffer een vrouw was. Tegen de dochter van de kennis had hij op de avond van de overval gezegd dat hij \'iets \'doms’ had gedaan en dat hij gezocht werd.

“Ik heb niks met messen en bivakmutsen”

In een telefoongesprek met een neef, vier dagen na de overval, had hij het over ’brakka’, straattaal voor 'overval’. In datzelfde telefoongesprek had hij gezegd dat hij vermoedelijk werd afgeluisterd. De verdachte bleef stug volhouden dat hij niets met de overval te maken heeft. “Als ik het wel had gedaan, dan had ik hier als een man gezeten en gezegd dat ik het heb gedaan. Ik heb niks met messen en bivakmutsen”, zei hij.

Stoornissen

Hij bekende wel dat hij op 23 september bij een pinautomaat in Kollumerzwaag iemand heeft mishandeld. Dit slachtoffer had de verdachte aangesproken omdat hij nog geld van hem kreeg. De Broeksterwâldster werd op 5 januari 2020 aangehouden. Hij zit momenteel vast in een jeugdinrichting in Nijmegen. In gesprekken met een psycholoog en een psychiater maakte hij duidelijk dat hij niet van plan is om mee te werken aan een behandeling. De Broeksterwâldster is volgens de deskundigen iemand met een licht verstandelijke beperking die met verschillende stoornissen kampt. De psychiater opperde de mogelijkheid van een voorwaardelijke jeugd-tbs, maar dat zag de reclassering, vanwege de ontkennende houding van de verdachte, niet zitten.

Geen smartengeld

Wat volgens de reclassering overblijft is een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel. Advocate Hilde Terpstra vond dat haar cliënt moest worden vrijgesproken van de overval. Het slachtoffer diende alleen een schadevergoeding in voor een telefoon en de 70 euro die de verdachte van haar zou hebben gestolen, ze vordert geen smartengeld. De vrouw was doodsbang en dacht dat haar laatste uur had geslagen. Ze heeft last van angstaanvallen. Ze durft niet alleen te zijn en doet altijd de deur op slot.

De rechtbank doet op 20 januari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws