13.2 °C

Foto: Jelke Jongsma

ME inzet in dorpen: goede zaak of werkt het averechts?

zo 02 januari 2022 16.30 uur

KOLLUMERZWAAG - Wat is de oplossing om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in de dorpen te voorkomen? Deze vraagt rijst dit weekeinde op nadat de kruitdampen van Oud en Nieuw zijn verdwenen.

In de Leeuwarder Courant zegt brandweer bevelvoerder Albert Dantuma dat de inzet van de ME averechts heeft gewerkt in Kollumerzwaag. "Dit liket nergens op." is zijn commentaar. Hij vindt dat de brandweer door de inzet van de Mobiele Eenheid de situatie niet kon de-escaleren. Zijn conclusie: "Ik heb respekt foar it wurk fan de plysje en de ME, mar no wie de folchoarde ferkeard." Hij benadrukt in de krant dat de brandweer niet om de ME had gevraagd.

'We overleggen niet'

Dantuma zegt dat hij de mensen in Kollumerzwaag kent en zij hem. "Gewoanwei geane wy as brânwacht altyd nei de minsken ta en prate wy mei harren. Us frijwilligers binne ek minsken út de doarpen, dus wy kenne elkenien. Wy binne bekenden fan it publyk en kinne dan rekkenje op begryp. Wy komme dêr al jierren." zo laat de bevelvoerder weten aan Omrop Fryslân. "Mar no gong it oars as oars. De ME sei: 'We overleggen niet, we gaan direct ontruimen.' Dat soarget allinnich mar foar eskalaasje."

Orde

De brandweerinzet in Kollumerzwaag was nodig omdat een grote groep mensen zich op de kruising bij Van Seggeren had verzameld. Er was daar een caravan in brand gezet. Om de orde te handhaven werd de ME ingezet en moest de brand geblust worden.

Aangifte tegen politie

In Kollumerzwaag is inmiddels de oproep gekomen om aangifte te doen tegen de politie en Mobiele Eenheid. Tjipco Gommers deed op Facebook een oproep aan mensen die klappen hebben gehad tijdens de jaarwisseling. Er bestaat een plan om gezamenlijk aangifte te doen. Hij schrijft: "Alles wat er is gebeurd valt niet goed te praten!!!!"

 


Poll: ME-inzet tijdens jaarwisseling:

 
 
 
Een goede zaak  
38.8%
 
 
 
Te gek voor woorden
55.9%
 
 
 
Geen mening  
5.3%
170 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws