10.9 °C

© WâldNet

Man (52) riep via Twitter op om bewindslieden voor vuurpeloton te zetten

wo 08 december 2021 14.15 uur

LEEUWARDEN - Op zijn Twitter-account had een inwoner van Bakkeveen (52) vanaf november vorig jaar meermaals opgeroepen om de - demissionaire - bewindslieden Rutte, De Jonge en Grapperhaus en D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag dood te schieten en voor het vuurpeloton te zetten.

Opruiing

Woensdag werd de Bakkeveenster - bij verstek - door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De rechter oordeelde dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan opruiing, met zijn oproepen op Twitter om de bewindslieden iets aan toe doen of dood te maken. Verschillende tweets van de Bakkeveenster waren ook op de accounts van de bewindslieden beland.

“Hele corrupte zooi tegen de muur”

Zo hadden de minister-president en minister De Jonge op hun Twitter-accounts kunnen lezen dat de verdachte vond dat "de hele corrupte zooi tegen de muur" gezet moesten worden. Naar aanleiding van een D66-filmpje op YouTube met Sigrid Kaag, had hij getwitterd dat er voor de voormalige minister van buitenlandse zaken maar één straf was: 'het vuurpeloton'.

Geen spreekrecht voor Kaag

Kaag had op de zitting gebruik willen maken van het spreekrecht, om de impact van dit soort berichten onder woorden te brengen, maar dat verzoek was afgewezen. Volgens de wet is het spreekrecht uitsluitend bedoeld voor zwaardere misdrijven - moord, verkrachting, dodelijke verkeersongevallen - en zaken als stalking en bedreiging. De Bakkeveenster moest zich verantwoorden voor opruiing, daarin geeft de wet geen ruimte om een slachtofferverklaring af te leggen.

'De linkse elite'

De verdachte heeft ongeveer drie maanden lang zijn grieven via Twitter geuit. Nadat er namens de bewindslieden aangifte was gedaan en hij was aangehouden, had hij verklaard dat hij vooral zijn frustraties kwijt moest over wat hij "de linkse elite" noemde. "Er wordt zoveel gelogen dat je niet meer weet wat de waarheid is", had hij bij de politie verteld. De tweets waren een uiting van zijn gevoel.

“Rechtstreekse bedreigingen”

Door zijn ADHD kon hij naar eigen zeggen heel impulsief reageren. Hij had zijn Twitter-account inmiddels verwijderd en zou zijn gestopt met de opruiende berichten. Dat hij er achteraf blijk van heeft gegeven dat hij het niet had moeten doen, nam de officier van justitie mee in haar eis. Ze eiste geen gevangenisstraf. De officier vroeg zich wel af wat de man had bezield “om dit soort tweets de wereld in te slingeren”. “Iedereen mag zich kritisch uitlaten over de maatregelen, maar dit gaat om rechtstreekse bedreigingen”, aldus de officier.

 


Poll: Werkstraf van 100 uur. Wat vindt u?

 
 
 
Een terechte straf  
27%
 
 
 
Te laag, celstraf op zijn plek  
43.2%
 
 
 
Te hoge straf  
29.7%
37 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws