8 °C
Harkema-Opeinde onderuit bij FC Birdaard

zo 28 november 2021, 11.52 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde is er dit weekeinde niet in geslaagd een stevig plekje in de subtop van klasse 4B te bemachtigen. Tussen de Burdaarder bedrijfsloodsen werd er in een mistroostige ambiance met 3-1 verloren van FC Birdaard. Voor de steeds verder uitdunnende selectie van Harkema lijkt de winterstop die nu hoogstwaarschijnlijk is aangebroken op het juiste moment te komen. Ook zaterdagmiddag ontbraken weer meer dan een handvol vaste waarden.

Ook het meespelen van Hilbrand Benedictus was tot in de warming-up onzeker. Benedictus verscheen uiteindelijk aan de aftrap, al was hij verre van okselfris. Ondanks dat stond de topscorer aan de basis van de 0-1 die in de tiende minuut viel. Fokko Spinder bracht een vrije trap laag in. Benedictus controleerde de bal en legde deze panklaar voor Paul van der Heide. Met een geplaatst schot opende Van der Heide de score.

Hoewel Birdaard voor dat doelpunt een uitgelezen kans had gemist – Midas de Jong strandde oog in oog met André de Graaf op de Harkemaster goalie – was het doelpunt van de goed startende groengelen verdiend. Vreemd genoeg leek de voorsprong de bezoekers te verlammen. Het spel werd alsmaar slordiger en van het gladde veld leek vooral Harkema hinder te ondervinden.

In aanvallend opzicht kwam de Wâldploeg lange tijd niet verder dan een indraaiende voorzet van Paul van der Heide die door keeper Kooyenga ternauwernood onder de lat weg werd getikt. De Burdaarders daarentegen werden steeds dreigender. Harkema had moeite met de fysiek sterke voorhoede van de gastheren.

Na een kleine twintig minuten gaf Hidde Kingma een waarschuwing af. Zijn doelpoging belandde op de lat. Een kwartiertje later was de gelijkmaker een feit. Arjan Hiemstra kon zich vrij kappen nadat Fokko Spinder weggleed. De fraaie uithaal van Hiemstra verdween steenhard in de touwen.

Honderdtwintig seconden later, in minuut 38, haalde Birdaard opnieuw de trekker over. Hiemstra kwam in kansrijke positie in balbezit. Het schieten werd Hiemstra onmogelijk gemaakt dankzij een blok van Albert Veenstra. De bal ging op de stip. Hidde Kingma faalde niet van elf meter, al zat keeper De Graaf er dicht bij. De voorsprong voor Birdaard was terecht, toch kwam Harkema bijna direct langszij. Na goed doorzetten van Ronald van der Wal stond Patrick Spinder plotseling alleen voor doelman Kooyenga. De goalie redde met de voet.

Toen arbiter Drost de tweede helft uiteen zette, kwam Harkema-Opeinde aanzienlijk beter voor de dag. Het had steeds een overwicht, maar Birdaard raakte niet in de war van de Harkemaster aanvalsdriften. Het bleef bij dreigende voorzetten van Ronald van der Wal en Fokko Spinder, en een schot voorlangs van Chris Hoeksma. Birdaard deed het wat slagvaardigheid voor het doel betreft beter.

In de 64ste minuut voerde de thuisploeg een vlijmscherpe counter uit. Hidde Kingma trof opnieuw het aluminium. Harkema bleef in leven, maar voetballend wist het zich nauwelijks een weg door de Birdaard-defensie te vinden. Stilstaande situaties leverden de meeste dreiging op. In de 68ste minuut stuiterde een vrije trap van Paul van der Heide via de bovenkant van de lat het plaatselijke industrieterrein op.

Nog meer hing de 2-2 in de 87ste minuut in de lucht toen Van der Heide een toegekende vrije trap wel tussen de palen kreeg. Keeper Kooyenga tikte de bal fraai uit de kuising. Een cruciale redding een minuut later was het 3-1. Lars Wouda was het eindstation van een vloeiende counter. Met de kop naar beneden verlieten de Harekieten het inmiddels verduisterde strijdtoneel. Met een kleurloze positie op de ranglijst en een volle ziekenboeg is de situatie momenteel even vervelend.

Is er niets positiefs te melden? Zeker wel. Zo viel junior Twan Polder prima in. Polder speelde met bravoure en lijkt een aanwinst voor de toekomst. Ook invaller Dennis van der Meer – eveneens junior - zorgde op de flank voor het nodige gevaar, leverde onder andere een voorzet af op Ronald van der Wal waaruit de 2-2 had kunnen vallen. Daarnaast is de terugkeer van Dennis Postma in de basiself een goede ontwikkeling. De 23-jarige deed aan het begin van dit seizoen een stapje terug, maar liet zien dat hij met gemak mee kan draaien in het hoogste seniorenteam.

Kortom, er hoeft niet te worden gewanhoopt. Titelaspiraties zijn allang weggestopt, maar als de selectie na de seizoensonderbreking die hoogstwaarschijnlijk komen gaat weer vollediger is gaan nog veel ploegen de handen vol krijgen aan Harkema-Opeinde.