10.6 °C

Burgumer (78) discrimineert met 'zwartjoekel' (in Insta-video)

di 16 november 2021 14.00 uur

LEEUWARDEN - Op de zitting van de politierechter zei een Burgumer (78) dat hij nog steeds achter de beledigende woorden stond die hij in september vorig jaar had geuit tegen een paar gekleurde jongens. Eén van de jongens werd uitgemaakt voor 'zwartjoekel' en 'apenkop'.

Filmpje 240.000 keer geliked

Een filmpje van het incident kreeg veel views op internet. Op het - inmiddels opgeheven - platform Suksawat kreeg het 10.000 likes. Op de Instagram van één van de jongens werd het drieënhalve minuut durende filmpje meer dan 240.000 keer geliked. Het gaf volgens de Burgumer een vertekend beeld van de situatie.

Aangekeken voor racist

Voor hij verbaal uit de slof was geschoten, zou hij een paar keer zijn uitgemaakt voor 'kankerlijer'. "Ik heb kanker gehad", "ik vind dat verschrikkelijk", aldus de Burgumer. Het zat hem dwars dat hij nu in het dorp word aangekeken voor racist. En hij vond dat hij mocht zeggen wat hij had gezegd.

Afstand houden

Het incident ging om anderhalve meter afstand houden op een bankje op de Markt in Burgum. Volgens de verdachte gingen de jongens pal achter hem en zijn vrouw zitten. Toen ze de jongens vroegen om afstand te houden, zouden die zijn gaan schelden.

In het filmpje op Instagram zegt één van de jongens dat het juist andersom was: hij en zijn vriend zouden het oudere echtpaar hebben gevraagd om afstand te houden, waarna de situatie escaleerde.

Overweldigend schaamteloos racisme

In een verklaring die hij op de zitting voorlas zei de = in Friesland geboren - aangever dat hij "nog nooit zo overweldigend schaamteloos racisme had ervaren". "De woorden waren heel pijnlijk voor mij". Hij vroeg 250 euro smartengeld. Daarover zei de verdachte dat hij zich slachtoffer voelde. "Hij moet mij een schadevergoeding betalen. Alles op internet zetten en omdraaien en mij afbranden."

Aanloop volgens verdachte anders

De man had van het Openbaar Ministerie een strafbeschikking van 300 euro gekregen. Die had hij niet betaald omdat de aanloop naar het incident in zijn ogen anders was dan de internetfilmpjes deden geloven. Voor officier van justitie Lisa de Graaf maakte het niet uit wat er voorafging aan de uitlatingen van de verdachte. "Het mag er nooit toe leiden dat dit soort woorden worden geuit."

Partijdig

Rechter Nynke Vlietstra dacht er net zo over. "Ook al is er kankerlijer tegen u gezegd, dat geeft u nog niet het recht om te beledigen. Dan gaat u naar de politie". De Burgumer moet de boete betalen en het smartengeld, plus ruim 66 euro aan reiskosten. Daar was de man het duidelijk niet mee eens. "Ik vind het partijdig", zei hij, voor hij de zaal verliet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws